Korona i biznis
15. svibanj 2014.

Ljekarne traže veće marže ili više cijene naknada HZZO-a

liderhrt
liderhrt

Sekcija ljekarni Udruge poslodavaca u zdravstvu zatražila je izmjenu pravilnika o visini veleprodajne marže za lijekove ili, u suprotnom, stopostotno povećanje naknada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za ljekarničke usluge.

Sekcija upozorava da su sporne izmjene pravilnika od kraja siječnja dovele do daljnjih restrikcija u prihodima ljekarni od rabata i bonusa, koje dobivaju od proizvođača i veledrogerija, i to u situaciji u kojoj im HZZO pokriva svega trećinu izdataka za zaposlene u ljekarnama.

Uz sadašnje nepoštivanje zakonskih rokova plaćanja HZZO-a prema ljekarnama, to će uzrokovati nastavak negativnog trenda u poslovanju ljekarni, upozorava Sekcija u zaključcima sa svoje sjednice. Stoga, u slučaju da se ne mogu povući ili korigirati odredbe spornog pravilnika, Sekcija od HZZO-a traži stopostotno povećanje cijena usluga izdavanja lijekova, te utvrđivanje cijena usluga izdavanja ortopedskih pomagala.

U suprotnom, ljekarne više neće moći isplaćivati plaće svojim radnicima niti pokrivati druge nužne troškove poslovanja, što će dovesti do zatvaranja ljekarni u manjim mjestima i ugroziti opskrbu stanovništva lijekovima, tvrdi Udruga poslodavaca u zdravstvu.