Hrvatska
StoryEditor

Ljerka Puljić: Kvote su potrebne kako bi se žene izborile za svoje mjesto u poslovnom svijetu

05. Ožujak 2015.

[gallery columns="5" ids="228229,228230,228233,228235,228236,228237,228238,228239,228240,228241,228242"]

- Projekti koje su napravile žene-poduzetnici pokazali su se kvalitetnijim od onih koje su nam dostavili njihove muške kolege. S ponosom mogu reći kako je svaka druga žena koja je dostavila projekt dobila potporu vlade - izjavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, prilikom otvaranja međunarodne konferencije ’Jačanje uloga žene u gospodarstvu’.

Konferencija je održana u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Glavna govornica konferencije Betsy Nelson, izaslanica EBRD-a ovom prilikom je izjavila kako pokreću program pod nazivom ’Woman in Business’ kojom se osiguravaju kreditne linije uz savjetodavnu podršku.

– Očekujemo da će oko 100 žena proći kroz program razvoja poduzetničkih vještina, dok će 50-ak malih i srednjih poduzeća, na čijem su čelu žene, imati mogućnost koristiti sredstva za poslovno savjetovanju. Od 2010 do danas  podržali smo 1500 žena u 25 zemalja u njihovim nastojanjima da razviju i poboljšaju poslovanje -rekla je Betsy Nelson.

- Poticanje raznolikosti  bitna je stavka u poboljšanju upravljanja tvrtki. Žene čine 50 populacije i akteri su glavnih potrošačkih odluka. Danas, pak, u Hrvatskoj muškarci su aktivniji. Na jedan poduzetnički  pothvat žena dolazi 2.24 poduzetničkih pothvata muškaraca, dok je u EU taj odnos 1.86 - nadovezala se Vedrana  Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

O ulozi HUP-a u jačanju uloge žena u gospodarstvu, direktor udruge Davor Majetić izjavio je da je zadatak ulagati dodatne i koordinirane  napore da bismo kao cijelo društvo mogli govoriti  o ravnopravnosti žena i muškaraca u kontekstu profesionalnih karijera.

– Ženama poduzetnicima i menadžericama nudimo vrlo vrijednu mogućnost umrežavanja, savjetovanja, stručne podrške i razmjene iskustva - dodao je Majetić.

U sklopu konferencije održano je nekoliko panel rasprava. Na jednoj od njih govorilo se o gospodarskim argumentima koji su važni za uključivanje žena u poduzetništvo i doprinosu ženskih poduzeća u oživljavanju gospodarskog rasta. Druga rasprava nosila je naziv ’Poticanje uspješnosti poslovanja poduzeća’. U njoj su među ostalim sudjelovali Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog  vijeća za konkurentnost Hrvatske, te Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokor d.d.

- Ženama fali više samopouzdanja i prodornosti, treba im poticaja. Zato smatram da su kvote kojima se  ženama omogućava određen broj mjesta u odborima i na vrhu kompanija, najbrži i najbolji način kako da se uspješno integriraju u poslovni svijet, jer sposobnosti imaju. Stvari se neće same od sebe poboljšati. Ženama u Hrvatskoj je mnogo teže -smatra Ljerka Puljić.

-Raznovrsnost u upravljačkim odborima povećava kreativnost, daje drugačije perspektive glede rješavanja problema, a samim time i uspjeh kompanije je veći. No, ne radi se o raznovrsnosti samo glede spola. Već  je potrebno uključiti i ljude različitog socijalnog i rasnog podrijetla. Spol je samo jedna komponenta - zaključila je  Malin Holmberg, glavna izvršna direktorica Tele2.

24. travanj 2024 15:31