Hrvatska
StoryEditor

Ljubomir Majdandžić naslijedio Svena Müllera u Fondu za zaštitu okoliša

29. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Vlada Republike Hrvatske je na jučer održanoj sjednici prihvatila zahtjev direktora Svena Müllera za razrješenjem s dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njegov nasljednik izabrat će se putem javnog natječaja, a dotad će Fondom upravljati vršitelj dužnosti direktora Ljubomir Majdandžić

Prema priopćenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Müller je razrješenje na osobni zahtjev zatražio kako bi se posvetio novim poslovnim izazovima.

- Vođenje jedne institucije poput Fonda koja u sebi sublimira različita područja djelovanja je značajan profesionalni izazov. S obzirom da sam došao iz gospodarstva cilj mi je bio Fond što više otvoriti javnosti, maksimalno pojednostaviti procedure i relativizirati administrativne barijere kako bi naša sredstva bila što dostupnija svim potencijalnim korisnicima, pogotovo građanima i tvrtkama. Vjerujem da sam to u velikoj mjeri i uspio, komentirao je Müller.

Njegov nasljednik izabrat će se putem javnog natječaja, a dotad će Fondom upravljati vršitelj dužnosti direktora Ljubomir Majdandžić koji je izvanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku te utemeljitelj Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju.

- Sven Müller je dužnost direktora Fonda korektno obavljao dvije i pol godine budući da su u tom razdoblju pokrenuti i sufinancirani brojni projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

U nadolazećem razdoblju pred Fond se postavljaju novi zadaci te će fokus biti na projektima održivog gospodarenja otpadom kako bi se Hrvatska što prije prilagodila zahtjevima kružnog gospodarstva koje je u skladu s EU direktivama. Ministar Dobrović ističe da je prioritet Vladine politike zaštite okoliša znatno povećanje količine otpada koji se odvojeno prikuplja te da se jedinicama lokalne samouprave omogući sufinanciranje gradnje reciklažnih centara i sortirnica.

Ljubomir Majdandžić rođen je 4. srpnja 1960. godine u Ivanjskoj, u BiH. Nakon što je diplomirao 1985. u Banja Luci na pogonsko-energetskom smjeru, završava dva poslijediplomska studija: godine 1999. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, s radom “Simulacija rada solarnog sustava za pripremu potrošne tople vode” a 2001. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, s radom “Marketing obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj”. Od 2001. do 2003.  boravi na Fraunhofer Institutu za solarnu energiju, odjelu elektro-energetski sustavi, u Freiburgu, Njemačka, uz potporu Ministarstva znanosti i tehnologije, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Njemačke katoličke akademije.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, obranio je 2004. doktorsku disertaciju pod nazivom “Sustav upravljanja obnovljivim izvorima energije u zgradi”. Izabran je u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika u znanstvenom području tehničkih znanosti – polje elektrotehnike i docent je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Autor je 72 znanstvena i stručna rada iz područja energetike, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, u zemlji i inozemstvu. Održao je preko 200 pozvanih predavanja i radionica iz područja energetike, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i klimatskih promjena. Autor je knjiga Obnovljivi izvori energije-Energetske tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće i Solarni sastavi-Teorijske osnove, projektiranje, ugradnja i primjeri izvedenih projekata pretvorbe energije Sunčevog zračenja u električnu, toplinsku i energiju hlađenja.

Dobitnik je priznanja Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja u području industrije i energetike za 2000. godinu prigodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Također, dobitnik je nagrade »Hrvoje Požar« za 2004. godinu za područje unapređenja kvalitete okoliša, vezano uz energetske objekte, a utemeljio je Hrvatsku stručnu udrugu za Sunčevu energiju {Croatian Professional Society for Solar Energy) i bio njen predsjednik 10 godina.

Majdandžić je poznati zagovaratelj obnovljivih izvora energije i jedan od pionira solarne energije. Solarni krov Špansko bila je prva fotonaponska elektrana priključena na elektroenergetsku mrežu u Hrvatskoj, a koja se kao takva našla i u sustavu poticanja te je zaslužila titulu povlaštenog proizvođača električne energije. Nalazi se u Španskom, a postavljena je upravo na južnom dijelu krova njegove obiteljske kuće.

06. svibanj 2024 09:36