Hrvatska
StoryEditor

‘Ljudima je bolje da uzmu drugi kredit i zatvore minus jer je on najskuplji‘

19. Veljača 2013.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker izjavio je danas kako građanima koji nemaju čime platiti svoje obveze neće pomoći nikakvo zakonsko rješenje, a vladu je, komentirajući najave o smanjivanju minusa na tekućim računima građana, prozvao zbog loše politike i porezne presije.

-Vlada na ovaj način nastoji oprati ruke zbog svoje loše politike i porezne presije i jednostavno želi baciti kost da se o tome raspravlja- prokomentirao je Šuker medijske natpise po kojima će banke, umjesto dosadašnjeg dopuštenog minusa do tri plaće, građanima ubuduće odobravati skupe kredite do iznosa mjesečne plaće.

Ministarstvo je danas potvrdilo da radi na izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama te da se ta dva zakona mijenjaju usporedno, a trenutačno su u fazi očitovanja mjerodavnih tijela državne uprave.

Šuker misli da nikakvo zakonsko rješenje neće pomoći građanima koji nemaju čime platiti svoje obveze te da će oni ‘tražiti drugi prostor‘ za preživljavanje.

-To je činjenica od koje Vlada ne može pobjeći- rekao je Šuker novinarima u Hrvatskome saboru.

Ono što bi, po njegovim riječima, bilo logično jest da banke malo razmisle te da snize kamate.

-Budite sigurni da nitko ne ide u minus s visokim kamatama zato što želi, nego naprosto zato što ga je život prisilio- dodao je.

-Onda će moći živjeti samo ministri i zastupnici jer mi jedino dobivamo plaće redovito- poručio je Zoran Vinković iz HDSSB-a.

No, protiv ovakvih izmjena nije samo oporba, nego i SDP-ovci.

-Ljudima je bolje da uzmu drugi kredit i zatvore minus jer je minus najskuplji- rekao je SDP-ov zastupnik Ivo Jelušić.

-Nisam sigurna da je ta mjera dobra za građane- naglasila je bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

Građani koji se sada koriste minusom na tekućem računu koji je dva, pa i tri puta veći od njihove plaće imat će rok od godinu dana da to dopušteno prekoračenje po tekućem računu svedu na razinu prosječnoga mjesečnog primanja, prijedlog je Ministarstva financija koje time želi spriječiti prekomjerno, skupo zaduživanje građana.

26. travanj 2024 07:02