Hrvatska
StoryEditor

Lokalna samouprava morat će rezati troškove zbog gubitka 900 milijuna kuna prihoda

12. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Jedinice lokalne i regionalne samouprave zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak, koji će građanima od iduće godine omogućiti veće plaće, izgubit će oko 1,8 milijardi kuna prihoda, a Vlada će im, prema nekim najavama, kompenzacijskim mjerama nadoknaditi samo polovicu tog manjka.

To znači da će gradovi, općine i županije ostatak od oko 900 milijuna kuna morati namaknuti tako što će rezati proračune za iduću godinu koji se upravo pripremaju, piše Jutarnji list.

Pretpostavka je da bi gradovi mogli ostati bez oko 10 posto prihoda u proračunima. Najviše će zbog poreznih izmjena stradati proračun Grada Zagreba koji se upravo piše. Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek već je ranije rekla da će Zagreb ostati bez oko 600 milijuna kuna. Ako im Vlada nadoknadi polovicu iznosa, Grad će morati uštedjeti čak 300 milijuna kuna.

- Prioritet će biti programi koji će se moći financirati u sljedećoj godini - rekla je Švaljek. Grad će, uz to što je već vijećima gradskih četvrti namijenio 20 milijuna kuna manje, uštedjeti i na investicijama, a svi gradski uredi dobili su naputak da izrade plan financiranja iz fondova EU. Upitno je hoće li se graditi druga faza fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, projekt vrijedan 25 milijuna kuna.

Najradikalnije poteze zasad, čini se, vući će Grad Karlovac i HDZ-ov gradonačelnik Damir Jelić.

Prema njihovim procjenama, prihodi od poreza na dohodak bit će manji za 12 milijuna kuna, a kako Grad ostaje i bez sredstava za područje posebne državne skrbi, to je dodatnih 7,2 milijuna kuna.

- Vrlo smo blizu odluci o korekciji prireza, a predvidjeli smo i minimalne korekcije komunalne naknade. Pregovara se o smanjenju plaća, o smanjenju dijela materijalnih prava i o smanjenju broja zaposlenih - poručili su iz Ureda gradonačelnika.

Grad Split ostat će bez čak 60 do 70 milijuna kuna, procjenjuju u kabinetu gradonačelnika Ive Baldasara. Manjak u proračuna planiraju nadomjestiti boljom naplatom prihoda od korištenja gradske imovine te obavljanja tržišnih djelatnosti, a razgovarat će se i o minimalnom povećanju cijena komunalne naknade.

19. travanj 2024 19:04