Hrvatska
StoryEditor

Lora Vidović nova je pučka pravobraniteljica

15. Veljača 2013.

Lora Vidović nova je pučka pravobraniteljica, odlučio je Hrvatski sabor većinom glasova. U izboru nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a koji su napustili sabornicu u znak prosvjeda što se vladajući oko kandidata za tu dužnost nisu usuglašavali s oporbom.

Lori Vidović, predstojnici Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, na tajnom glasovanju svoj je glas dalo 82 zastupnika, dok je njezina protukandidatkinja Ivana Goranić, ravnateljica Pravosudne akademije, dobila jedan glas.

Izboru je prethodila rasprava, u kojoj su HDZ i Hrvatski laburisti prozvali vladajuće za izostanak demokratske prakse u proceduri izbora, odnosno samovolju u odlučivanju o tako važnoj osobi koja skrbi o ljudskim pravima.

Davorin Mlakar je u ime HDZ-a vladajuće optužio za "silovanje demokratske procedure. Prigovorio je što tako važan izbor nije zaslužio posebnu točku dnevnog reda, već se o njemu odlučuje pod točkom ‘izbori i imenovanja‘. Upitao je hoće li Sabor na isti način birati i druge dužnosnike, primjerice guvernera HNB-a ili glavnog državnog odvjetnika. Mi u takvoj farsi nećemo sudjelovati, pa si vi izvolite sami izabrati, poručio je vladajućima.

Izbacili ste konsenzus i parlamentarizam iz parlamentarne procedure. Ako vam oporba ne treba, mi u ovoj farsi nećemo sudjelovati, poručio je i Branko Vukšić u ime Hrvatskih laburista, složivši se s HDZ-om u zahtjevu za odgodom izbora.Poručio je vladajućima kako su iznevjerili svako povjerenje u imenovanju, te da umjesto izbora kvalitetnih kadrova ostavljaju sumnje da biraju svoje političke poslušnike.

Igor Dragovan je, međutim, u ime SDP-a podsjetio da je pri izboru pravobranitelja prije osam godina Odbor za Ustav predložio Željka Thura, da bi vladajući na plenarnoj sjednici odgodili glasovanje, a na kraju predložili drugog kandidata. Drago mi je da pozivate na konsenzus. Trudit ćemo se svakodnevno da unaprijedimo dijalog i konsenzus i vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, ali preuzimamo odgovornost i vjerujemo u prijedlog koji smo uputili, a to će ocijeniti birači, rekao je.

Dražen Đurović (HDSSB) je nakon Dragovanove izjave prozivao SDP da se ponaša po istom obrascu kao i HDZ te da je spreman na suglasje o svemu osim o kadrovima.

Sabor je za novog pučkog pravobranitelja, nakon prvog neuspjelog pokušaja izbora u prosincu, raspisao natječaj na koji se javilo 12 kandidata. Nakon što se utvrdilo da svih 12 kandidata udovoljava uvjetima natječaja, Odbor za Ustav s njima je obavio razgovore.

Odbor za Ustav je 6. veljače tajnim glasovanjem Saboru predložio da novu pučku pravobraniteljicu izabere između Lore Vidović i Ivane Goranić, unatoč tomu što je Odbor za ljudska i manjinska prava kao najbolje kandidatkinje izdvojio Loru Vidović i Lanu Peto Kujundžić, sutkinju za mladež. No, to mišljenje nije obvezujuće za Odbor za Ustav.

20. travanj 2024 12:03