Hrvatska
StoryEditor

Lorencin i Mrsić optimistično najavili porast zapošljavanja u turizmu

19. Ožujak 2015.

Hrvatski turistički sektor u prva dva mjeseca izrazio je potrebe za 12 posto više radnika nego u isto vrijeme prošle godine te je realno očekivati da broj novozaposlenih, posebice ‘sezonaca‘ ove godine poraste i više od 10 posto u odnosu na lanjskih više od 40,5 tisuća novozaposlenih u turizmu

Takva očekivanja iznijeli su u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma ministar turizma Darko Lorencin i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ministri su naglasili da Hrvatska iz Europskog socijalnog fonda ove godine očekuje dosta novaca, od čega će dio ići i za turizam i za zapošljavanje, a dio i za promjene obrazovanja u strukovnim školama s ciljem da praksa postane dominantna odnosno da se odvija tri dana tjedno, a da dva budu teorija. Time će se, po ocjeni ministra Mrsića, nakon strukovnog obrazovanja dobiti kadrovi spremni za posao, što baš nije bio slučaj do sada, a dodao je i da su to dugoročne mjere.

Dodao je da je ove godine iz državnog proračuna za mjere aktivnog zapošljavanja (olakšice i potpore) osigurano 1,1 milijardu kuna, od čega oko 600 milijuna kuna ide iz EU sredstava.

Među lanjskih 40,5 tisuća novozaposlenih u turizmu, što je bilo oko 20 posto u ukupnom broju novozaposlenih u Hrvatskoj, oko 18 tisuća bilo je mladih, a uz potpore za očuvanje radnih mjesta i mjeru ‘stalni sezonac‘ lani je u turizmu zaposleno nešto malo više od 990 osoba, od čega 309 mladih, kazao je ministar Lorencin.

"To i druge mjere aktivnog zapošljavanja lani su se u turizmu pokazale dobrim, a kako je interes poslodavaca i oglašene potrebe za radnicima ove godine i veći očekujemo i više zapošljavanja, pri čemu treba znati da je u najboljim godinama u hrvatskom turizmu bilo oko 25 tisuća novozaposlenih, a lani ih je bilo 40 tisuća", istaknuo je Lorencin.

24. travanj 2024 09:51