Hrvatska
StoryEditor

Lov na sezonce

15. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Splitski su inspektori u petak ujutro proveli prvi nadzor sezonskog rada u poljoprivredi po novom zakonu, na voćnjacima u Kašiću pokraj Zadra, gdje su ‘lovili‘ sezonske radnike koji rade u poljoprivredi i provjeravali drže li se radnici i poslodavci novog zakona.

Inspektorica Zlata Jurišić iz splitskog odjela Državnog inspektorata je sa suradnicima u ranim jutarnjim satima u petak banula na poljoprivredno dobro ‘Miks agro‘ Zvonimira Kovačevića u Kašiću, gdje je na devet hektara površine u tijeku branje bresaka i nektarina, piše slobodnadalmacija.hr.

− Zakon se provodi od kraja lipnja, tako da nam je ovo prva kontrola. Svi radnici moraju inspektorima pokazati knjižice, ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi, gdje poslodavac svaki dan zalijepi ‘markicu‘, kupon koji kupuje u Fini i svaki vrijedi 20 kuna. S tih 20 kuna poslodavac je za taj dan radniku podmirio doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, pa na kraju svaki radnik može dane koje je radio upisati u radnu knjižicu − objašnjavala je Zlata Jurišić, voditeljica Odjela nadzora radnih odnosa u Područnoj jedinici Državnog inspektorata u Splitu.

Kod Kovačevića sve je bilo ‘čisto‘. Nakon dužeg hodanja i potom ulaska u polusjenu voćnjaka prepunog bresaka, zatekli smo među stablima desetak radnika, koji su inspektorima redom pokazivali knjižice s markicama, te se o svemu sastavljao zapisnik. Da radnici nisu imali knjižicu ili u njoj markicu s odgovarajućim datumom, ne bi bili kažnjeni. Kažnjen bi bio vlasnik obrta, i to iznosom od 10.000 do 30.000 kuna, a ako su u pitanju veće tvrtke ili ako poslovi nisu iz područja poljoprivrede, stočarstva i ribarstva, kazne su od 50.000 do 100.000 kuna.

16. travanj 2024 09:29