Hrvatska
StoryEditor

Lovrić: Hrvatskoj treba smisleni zakon o komorama, a ne paušalna rješenja

18. Ožujak 2014.

Predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić izjavio je danas kako je reforma komora apsolutno potrebna i kako treba donijeti zakon o komorskom ustroju, a protiv je paušalnih rješenja.

Upitan o zahtjevima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa za ukidanjem obveznog članstva u HGK, Lovrić je kazao kako misli da ‘ne treba ići na paušalna rješenja‘.

Hrvatskoj, kaže, treba smisleni zakon o komorama, tako da jednim zakonom obuhvatimo sve komore i da kažemo želimo li takav oblik organiziranja gospodarstva ili ne.

- Ako ne treba Komora onda neka se donese zakon i ukinimo je. Međutim, komore trebaju hrvatskom gospodarstvu i imamo primjere u okruženju gdje komore pomažu svojim gospodarstvima. Paušalno mijenjati mišljenje svakih sedam dana nije u redu - smatra Lovrić.

Upitan je li za obvezno plaćanje članstva u Komori, Lovrić je rekao da je ‘prejeftino tako komentirati‘ te da ako Komora ne funkcionira onda ju je najbolje ukinuti. HUP funkcionira na dobrovoljnom članstvu, no ne možemo reći hoće li dobrovoljno članstvo biti dobro u zdravstvenom ili mirovinskom osiguranju, ZAMP-u ili bilo gdje drugdje, kazao je.

To je preozbiljna tema da bi se od danas do sutra iznosili stavovi. Mislim da treba donijeti zakon o komorskom ustroju i da se riješe četiri temeljne komore - HGK, obrtnička, poljoprivredna i zadružna te oko 20 strukovnih komora. Komore trebaju predstavljati hrvatskog gospodarstvo prema institucijama države i prema izvozu u inozemstvo. Ako to ne ostvari pitanje je njezine svrhovitosti. Reforma komora je apsolutno potrebna, rekao je Lovrić.

18. travanj 2024 18:10