Hrvatska
StoryEditor

Lovrinčević: Sramota je da dan danas ne možemo upravljati svojom državom

11. Svibanj 2015.
Piše:
liderhrt

Ekonomski analitičari Željko Lovrinčević i Dragan Kovačević te Josip Budimir iz tvrtke Franck u ponedjeljak su bili gosti u emisiji ‘Poslovni tjedan‘ na temu ‘Izlazi li Hrvatska iz recesije‘ s Elijanom Čandrlić

Gosti su se složili da je svaki pozitivni pomak dobar, ali kako se ne radi o trajnom rješenju. Rast mora biti iznad tri posto kako bi se znalo da su se pozitivni trendovi ukorijenili i da bi mogli funkcionirati kao društvo, poručio je Josip Budimir.

- I danas ne znamo kako ćemo voditi projekciju u idućih pet godina - hoćemo li se i dalje zaduživati i živjeti u iluziji da nam je dobro, kazao je Dragan Kovačević, javlja HRT.

- Hrvatska može prihode u turizmu dignuti za dvije milijarde - i u te dvije miljarde plasirati svoje poljoprivredne proizvode. Ne može se porez mijenjati svaki dan, ne možete imati centralnu banku koja je sama sebi svrha. Ima svoju valutu, nećemo u idućih 20 godina moći uvesti euro, to nam je trenutačno prednost i HNB se mora aktivirati‘, poručio je Kovačević. ‘Što je tim političarima, i ljudima koji dođu na položaj - mislim da se radi o ‘psihološkom‘ aspektu. Država mora stvoriti uvjete da građani nešto mogu napraviti, ministarsko mjesto nije nagrada za lijepljenje plakata, zaključio je Kovačević.

- Očito je kako se ove godine neće napraviti nikakvi reformski potezi‘, kazao je Željko Lovrinčević te dodao: Nikoga ne zanima budućnost, svi misle na kratkotrajnu politikantsku dobit.

- Sramota je da dan danas ne možemo upravljati svojom državom. Bit ćemo prva zemlja koja će, nakon procedure prekomjernog deficita doći pod proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža - drugi će nam propisati što moramo raditi - tako se ne ponašaju ni djeca u osnovnoj školi, zaključio je Lovrinčević.

19. travanj 2024 09:05