Korona i biznis
13. studeni 2015.

Lovrinović: Hrvatska ima još 2016. godinu za reforme, a onda bi mogao uslijediti bankrot

Profesor Ekonomskog fakulteta i član Mosta Ivan Lovrinović izjavio je u petak u Opatiji kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da je Most stabilan i inzistirat će na pet ključnih reformi jer je ugroženo gospodarstvo, nacija i država.

Hrvatska ima još 2016. godinu da napravi značajne zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama pojedinih cjelina, jer ako tu godinu ne iskoristimo, a postoji prijetnja određenih vanjskih šokova, kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, Hrvatska za godinu ili godinu i pol može doći u situaciju bankrota, upozorio je Lovrinović sa savjetovanja ekonomista u Opatiji. Poručio je kako želi da takva poruka ode svima koji će participirati u upravljanju  državom.

Odgovarajući na pitanja novinara je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da se za te reforme zalažem i on osobno i Most.  

- Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla.

Poručio je kako će Most inzistirati na pet ključnih reformi - monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća, te da ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali. Ovo je poruka svima, ne građanima jer ih ne želim strašiti, nego svim političkim strankama i ljudima koji će participirati – da moraju shvatiti da je ugroženo gospodarstvo, nacija i država i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Dodao je da je o tome davno govorio, da se to nije uvažavalo te da se iz protesta i bunta odlučio reći, da se ne može ovako, da moraju doći u poziciju da participiraju u političkoj moći i vlasti i da će to tražiti.

Na upit o osobnim preferencama s obzirom na sastavljanje političke platforme prema lijevom ili desnom bloku, rekao je da ih zanimaju reforme.

- Za nas su SDP i HDZ što se tiče ekonomije potupno isti, oni su 20 godina provodili isti model ekonomske politike, to je kao jaje jajetu i zato ih treba prisiliti, a to može netko treći, to je Most.

Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme.

- Ne možemo nekome dati popis što treba napravii, mi ćemo ići sjesti u Sabor, a vi budite dobri, pa ovo provedite, to su dječje priče.

Na upit o vladi nacionalnog jedinstva, rekao je da je takav prijedlog bio, da će sutra biti sjednica Mosta i da će se tada vidjeti dalje, a na pitanje o novim izborima odgovorio da je "sve moguće".