Hrvatska
StoryEditor

Lovrinović: Šteta što se Most nije pojavio prije 10 godina - sad su svi za reforme

23. Studeni 2015.

Most i SDP pregovarali su u ponedjeljak na temu financija, proračuna i porezne politike

Mostov pregovarač Ivan Lovrinović je nakon sastanka izvijestio kako su se usuglasili oko potrebe bolje kontrole javnog duga i snažnije suradnje između Hrvatske narodne banke, a demantirao je kako se osobno zauzimao za devalvaciju kune.

- Nikakva devalvacija ne dolazi u obzir i nikakav se ozbiljan ekonomist u Hrvatskoj ne zalaže za devalvaciju.

Građanima je poručio i kako nema govora o ukidanju devizne štednje te kako su njihovi ulozi sigurni. Izvijestio je kako se Most zauzima za kombiniranje porezne poltike s monetarnom, za daljnje porezno rasterećenje dohotka i stimuliranje poduzetnika kroz neoporezivanje reinvestirane dobiti.

- Uglavnom, smisao je da se konačno uskladi djelovanje monetarne i fikskalne politike jer je jedna do sada išla šumom, a druga drumom. Most inzistira da konačno dođe do te koordinacije, da bude sve skupa transparentnije i odgovorno.

Upitan kakav su mu dojam ostavili pregovori s SDP-om, kazao je kako Mostu imponira spremnost dviju velikih koalicija na reforme.

- Šteta je što se Most nije pojavio prije osam ili 10 godina jer svi ubrzano pristaju na reforme i promjene, kazao je.

Na primjedbu da se iz Mosta mogu čuti proturječne ideje poput drastičnog rezanja poreza i istodobnog povećanja subvencija u poljoprivredi, Lovrinović je uzvratio kako "nije ništa čudno ako vam se pojave neke sitnice ili neki nesporazumi".

- Međutim, nema govora ni o kakvim dodatnim poreznim opterećenjima, mi ćemo raditi rasterećenja, a sve dosadašnje subvencije ćemo revidirati. Ono što se pokazalo učinkovitim će opstati, a modeli koji nisu neće funkcionirati. Država se nalazi u teškoj situaciji i nedopustivo je bilo kakvo rasipanje novca, poručio je.

Rekao je i kako treba osnovati poseban odjel za upravljanje javnim dugom, ocijenivši kako je nevjerojatno što Hrvatska nema jasnu politiku upravljanja dugom. Uvjeren je kako je nužno žurno otvoriti i javnu raspravu o mirovinskom sustavu i poziciji drugog stupa.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je naglasak na sastanku bio i na monetarnoj politici te kako je SDP-ova koalicija suglasna s Mostom da bi u budućnosti voljeli vidjeti više stambenih kredita u kunama. Napomenuo kako poslovne banke trenutno nude kune po povoljnijoj kamati nego eure te izvijestio kako se razgovaralo i o problemima zaduženih u švicarskom franku, koji, kaže, dijelom proizlaze upravo iz vrlo visokih kamata u eurima. 

- Dotakli smo se pitanja vrlo niskog EURIBOR-a i trenutno visokih kamatnih stopa i nadzora HNB-a, da bi trebala biti puno bolja suradnja između Ministarstva financija, odnosno Vlade i HNB-a u rješavanju takvih pitanja i svakako da monetarna vlast u narednim godinama treba razmišljati na koji način određeni dio kuna pustiti na tržište, kazao je Lalovac, ističući kako bi se na taj način stabilizirali prihodi hrvatskih građana.

Suglasan je i kako su nužne promjene u praćenju deficita, odnosno uključivanje javnih poduzeća u strukturu deficita i javnog duga, radi boljeg upravljanja javnim financijama.

18. travanj 2024 13:14