Hrvatska
StoryEditor

Mađari popustili i odustali od većih ovlasti u Ini

30. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Kontroverzni Odbor izvršnih direktora u Ini najvjerojatnije će uskoro postati prošlost, a njegove ingerencije trebala bi preuzeti Uprava.

To bi trebala biti suština novog načina korporativnog upravljanja u Ini koji je dvama najvećim dioničarima - mađarskom MOL-u i hrvatskoj državi - predložio Nadzorni odbor Ine, prenosi Jutarnji list.

Prijedlog je zajednički: mađarskih i hrvatskih članova Nadzornog odbora. To je prvi znak popuštanja napetosti na obje strane.

Prve su to i šture informacije o novom korporativnom modelu upravljanja Inom. Dosadašnji je model, moglo bi se reći, prevladan jer ga hrvatska strana nikada nije prihvatila.

Po sadašnjem modelu u Ini postoje dva upravljačka tijela - Uprava i Odbor izvršnih direktora, a glavnu riječ ima predsjednik Uprave Zoltan Aldott, koji ima dvostruki glas, odnosno “presuđuje” ako se Mađari i Hrvati ne mogu dogovoriti.

Po novom, prema neslužbenim informacijama, Odbor izvršnih direktora bi se ukinuo, a sva upravljačka moć bila bi prenesena na Upravu. U njoj su po tri predstavnika hrvatske i mađarske strane.

Time bi se upravljačka struktura u vodećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji vratila u okvire nama poznatog modela upravljanja kompanijama, koji se temelji na Upravi i Nadzornom odboru.

- Ovime bi upravljanje kompanijom bilo u skladu s praksom kakva je uobičajena u tvrtkama u Hrvatskoj - rekao sugovornik Jutarnjeg upućen u dokument.

O novom prijedlogu korporativnog upravljanja Inom izvijestili su jučer i iz same Ine, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozdravio je prijedlog. Više možete pročitati OVDJE.

03. svibanj 2024 00:27