Hrvatska
StoryEditor

Mađarska zainteresirana za LNG terminal u Hrvatskoj

23. Svibanj 2012.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić primio je danas predstavnike mađarske Vlade na čelu sa Pál Kovácsom, državnim ministrom za energetiku Ministarstva nacionalnog razvitka.

Razgovarali su o projektu LNG terminala na Krku, tržišnoj suradnji na području proizvodnje električne energije i Dunavskoj strategiji, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Dunavska strategija obuhvaća sve potencijalne projekte u regiji koji su u funkciji pouzdane opskrbe plinom i koji su rangirani po svojoj važnosti. Među prioritetnim projektima nameće se projekt LNG terminala u Republici Hrvatskoj. Mađarska je zainteresirana za sudjelovanje preko svoje državne tvrtke MVM u svim aktivnostima vezanim uz razvoj projekta LNG terminala, navodi se u priopćenju.Mađarska je također zainteresirana za blisku suradnju dvije državne tvrtke MVM i HEP-a i na području povezivanja elektroenergetskih tržišta te šireg korištenja obnovljivih izvora energije, posebno vjetroelektrana.

Prvi potpredsjednik Čačić izvijestio je mađarsku stranu o programu izgradnje HE na Dravi. U okviru Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u jačanju sigurnosti opskrbe energijom, dogovoreno je osnivanje međudržavnog povjerenstva koje će operativno djelovati u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energijom.

19. travanj 2024 14:23