Hrvatska
StoryEditor

Majetić: Vlada ponovo forsira prihode, nedostaju prave reforme

30. Siječanj 2014.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ocijenjuju kako su Vladine mjere za smanjivanje prekomjernog deficita usmjerene na prihodovnu stranu proračuna, umjesto na rashodovnu te kako nedostaju prave reforme.

Kada se pogleda odnos prihodovne i rashodovne strane, vidi se da se više očekuje od strane prihoda, iako smo, kroz iskustva drugih zemalja, napominjali da je puno veći efekt na rashodovnoj strani prilagodbe nego na prihodovnoj, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić komentirajući Vladine smjernice za rebalans proračuna vezan uz provođenje postupka prekomjernog deficita.

Drugi mirovinski stup, koji se dira vezano za beneficirani radni staž i mirovine, je najmanja šteta koja se mogla dogoditi i to nije tako problematično, ocjenjuje Majetić.

Dobit javnih poduzeća također nije velik problem, pitanje je koliko će ta poduzeća imati više ili manje sposobnosti za investiranje, ali to nije ključno u njihovom investicijskom ciklusu.

Ono što upada u oči i što zabrinjava je 200 milijuna kuna koje dolaze iz povećanja koncesija, smatra Majetić.

Uz ogradu da se detalji još ne znaju, Majetić pretpostavlja da će dobar dio tog iznosa doći iz profita industrije u rudarstvu, koja je ionako u velikim izazovima, što će dodatno umanjiti njihov profit i sposobnost investiranja, "što nije dobra vijest".

Ako je pak riječ o koncesijama u turizmu, primjerice za plaže, morske luke, i to ne bi bila dobra vijest jer sezona je dogovorena, cijene su dogovorene i bit će vrlo teško mijenjati cijene prema krajnjem korisniku, kazao je Majetić.

Mišljenja je kako se u Vladinim mjerama trebalo više ići u rashodovnu stranu, "jer to dugoročno znači da manje trošite i to treba tako držati dok god prihodi ne narastu".

Deficit će se smanjiti, ali mislimo da to nije znak pravih reformi koje bi se trebale dogoditi, istaknuo je napominjući kako će povećanje koncesija najviše negativno utjecati na potencijal rasta gospodarstva.

Vezano uz najavu uvođenja poreza na kamate na štednju, kapitalnu dobit i nekretnine u 2016. Majetić je rekao kako se opet ide na povećanje prihoda države.

Najave za 2016. su da će se opet povećavati prihodi, a o rashodima ima vrlo malo najava, rekao je.

Vidjet ćemo da li će ove reforme, koje se najavljuju i koje bi se trebale dogoditi, proizvesti efikasniju i racionalniju državu, istaknuo je glavni direktor HUP-a.

25. travanj 2024 06:45