Hrvatska
StoryEditor

Makarska rivijera najdraža Česima i Poljacima

08. Listopad 2013.

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri gdje je u posezoni više od 5,5 tisuća gostiju, uglavnom stranih, uspješno privode kraju glavni dio turističke sezone.

Uz dobro predsezonsko poslovanje te manji izostanak turista početkom srpnja, kada su uloženi dodatni napori, nastavak ljeta i rujan kvalitetno su upotpunili turistički učinak i ovogodišnju sezonu učinili boljom od lanjske.

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Makarskog primorja, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci boravilo je 684.775 domaćih i stranih turista koji su ostvarili 4.745.504 noćenja.

Na Makarskom primorju u tom je razdoblju zabilježeno 8 posto više gostiju nego lani, a ostvarenih je noćenja u svim vrstama smještajnih objekata 8 posto više nego do konca rujna prošle godine.

Stranci, njih 641.615 ili 7 posto više nego lani, ostvarili su u ljetovalištima Makarskog primorja 4.500.826 noćenja, što je 6 posto više nego u prvih devet lanjskih mjeseci.

I kod domaćih gostiju u dolascima i noćenjima, za razliku od nekoliko prethodnih godina, bilježi se povećanja. U devet ovogodišnjih mjeseci 43.160 domaćih turista ostvarilo je 244.678 noćenja, pa je njihov dolazak bio 14 posto brojniji od lanjskoga, a noćenja je 3 posto više nego do konca rujna prošle godine.

Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi Makarska gdje je u prvih devet mjeseci bilo više od milijun turističkih noćenja, zatim slijede Baška Voda, Gradac, Tučepi, Podgora i Brela.

Prema podatcima najbrojniji gosti Makarske rivijere i ovoga su ljeta bili Česi, a zatim slijede Poljaci, Slovaci, Nijemci i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Hotelijeri sumiraju prve ovoljetne rezultate poslovanja, po kojima im je sezona u noćenjima i financijskim pokazateljima bila bolja od lanjske, potpisali su alotmanske ugovore za iduće ljeto, a cijene će im biti veće za 2 do 4 posto u odnosu na ovu godinu.

Autokampovi unatoč malom ulaganju u poboljšanje smještajnih kapaciteta, bilježe također bolje poslovanje nego godinu dana ranije.

Veći turistički promet za 10 posto u prvih devet mjeseci ostvarili su i privatni iznajmljivači.

20. travanj 2024 12:09