Hrvatska
StoryEditor

‘Maknite anomalije s tržnica‘

08. Srpanj 2013.
Piše:
liderhrt

Ni danas u hrvatskim gradovima tržnice uglavnom ne rade. U Zagrebu se održava prosvjed zakupaca tržnica protiv uvođenja fiskalnih blagajni.

Oko 10 sati 300-tinjak prosvjednika okupilo se na zagrebačkoj tržnici Dolac. Odatle su krenuli na Trg svetog Marka, gdje Vladi planiraju predati svoje zahtjeve. Zagrebačkim prosvjednicima pridružili su se oni iz Rijeke, Varaždina, Pule te Osijeka. Traže paušalno oporezivanje, a ne ono putem fiskalnih blagajni, te moratorij od tri mjeseca kako bi s Vladom dogovorili uvjete rada.

Nezadovoljni trgovci ističu da nemaju uvjete za provedbu fiskalizacije. Kažu, nisu dovoljno educirani te imaju loše uvjete za rad - otvoren prostor, nemogućnost provođenja struje, loša zaštićenost štandova.

Tražimo reviziju proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uređenje veleprodaje, na način da se makne gotovina iz optjecaja, plaćanje samo virmanskim karticama. Tražimo uklanjanje anomalija s naših tržnica, a među njima je prodaja s ruke, odnosno divlja prodaja tik uz tržnice. Također, tražimo micanje svih obrta i tvrtki koji su u blokadi, a nisu ušli u predstečajnu nagodbu, tako da maknemo nelojalnu konkurenciju s tržnica, što je i dužnost Vlade, odnosno državnih institucija, rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

Na Dolcu sada radi samo oko 20 posto štandova, i to onih na kojima prodaju kumice, koje nisu obveznice fiskalizacije.

"Nema tu sive ekonomije, već mukotrpne borbe za preživaljavanje!"

Prosvjed protiv fiskalizacije na tržnicama održava se i u Splitu. Prodavači na splitskim tržnicama i u ribarnicama već su se okupili na glavnoj gradskoj tržnici Pazaru. Ističu da nisu protiv poreznih obveza, ali traže da se to uredi tako da imaju uvjete za rad.

Glavni provjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju Jozo Marić upozorio je da se uvođenjem fiskalizacije dovodi u opasnost opstanak stoljetne tradicije i običaja na splitskom Pazaru.

Laž je da se na tržnici u Splitu odvija siva ekonomija. Na toj tržnici odvija se mukotrpna borba prodavača za preživljavanje njihovih obitelji, rekao je Marić.

Dodao je da su splitske tržnice i ribarnica najveće poduzeće u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer je u njima angažirano 2000 obrtnika i opstanak njih i njihovih obitelji ugrožen je uvođenjem fiskalnih blagajni.

20. travanj 2024 13:31