Hrvatska
StoryEditor

Makroekonomija: Pad potrošačkih cijena treći mjesec zaredom

15. Svibanj 2014.

U travnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj pale za 0,5 posto na godišnjoj razini, a premda se radi o padu cijena već treći mjesec zaredom, što dosad nikada nije zabilježeno, makroekonomisti smatraju da je rizik od deflacije minimalan.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u travnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na ožujak za 0,3 posto, dok su u odnosu na travanj prošle godine pale za 0,5 posto.

To je u skladu s procjenama pet makroekonomista, koji su u anketi Hine u prosjeku očekivali pad potrošačkih cijena za 0,4 posto na godišnjoj razini.

To je već treći mjesec zaredom kako potrošačke cijene padaju, s obzirom da su u veljači skliznule za 0,6, a u ožujku za 0,4 posto.

„U travnju je, u skladu s našim očekivanjima, pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen treći mjesec zaredom“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a, dodajući da je to blago ubrzanje pada u odnosu na 0,4-postotni pad u ožujku.

Padu potrošačkih cijena na godišnjoj razini najviše je pridonio pad u kategoriji prehrane i bezalkoholnih pića, za 2,3 posto, koja u strukturi potrošačke košarice čini udio od gotovo 30 posto.

„Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je i u ostalim kategorijama, izuzev kategorije alkoholnih pića i duhana koja u travnju bilježi rast cijena od 9,5 posto, te kategorije stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva, s rastom od 1,8 posto, gdje je rast cijena posljedica rasta u kategoriji opskrbe vodom i različite komunalne usluge za 7,1 posto godišnje, koja je pak rezultat Vladine odluke iz siječnja o povećanju visine naknade za korištenje voda od 1. travnja ove godine“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Cijene odjeće i obuće pale su na godišnjoj razini za 4,5 posto, dok s padom od 3 posto slijede cijene komunikacija te cijene rekreacije i kulture, s padom od 1,7 posto.

Cijene pokućstva i opreme za kuću pale su za 0,8 posto na godišnjoj razini, kao i cijene u prometu, dok su u zdravstvu skliznule za 0,2 posto. U kategorijama obrazovanja, kao i ostalih dobara i usluga, cijene su na godišnjoj razini ostale nepromijenjene.

Rizik od deflacije minimalan

Pad potrošačkih cijena tri mjeseca zaredom nije zabilježen otkad su dostupni podaci DZS-a, što izaziva bojazan od deflacije.

„Iako su potrošačke cijene na godišnjoj razini zabilježile pad i treći uzastopni mjesec, rizik od deflacije je minimalan, budući da će u nastavku godine inflatorni pritisci dolaziti sa strane ponude. Naime, najavljeno povećanje trošarina na gorivo i namete telekomunikacijskim tvrtkama utjecat će na povećanje cijena, a ne isključujemo mogućnost prelijevanja navedenog učinka i na ostale cijene. Međutim, iako će druga polovica godine donijeti rast cijena, one će na godišnjoj razini ipak biti na nižim razinama nego u 2013. godini“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

18. travanj 2024 19:33