Hrvatska
StoryEditor

Mala škola ekonomske povijesti i zemljopisa

07. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Prenosimo zezalicu koja na primjeru samo dviju krava objašnjava kako funkcioniraju ekonomske zakonitosti – u raznim ekonomskim sustavima i u raznim državama. Na Facebook ju je stavio novozelandski radijski voditelj Mike Hosking. No i redakcija Lidera ima svoje prijedloge prilagođene hrvatskoj stvarnosti.

I čitatelji mogu na našem PORTALU glasovati za neku od ovih opcija ili poslati svoju koja će ući ravnopravno u konkurenciju za najtočniju definiciju hrvatske ekonomije. Čitatelj koji pošalje najoriginalniju definiciju osvojit će zbirku kolumni glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića – koja, doduše, ne objašnjava ekonomiju na primjeru stoke, već na primjeru peradi – ‘Kad vjetar puše, i purani lete’. Svoje prijedloge i glasove možete napisati u komentarima ispod ovog teksta u narednih tjedan dana.

Prvo pročitajte originalnu zezalicu voditelja Mikea Hoskinga:

KomunizamImaš dvije krave. Država uzme obje i da ti malo mlijeka.

SocijalizamImaš dvije krave. Jednu daš susjedu.

FašizamImaš dvije krave. Država uzme obje i proda ti malo mlijeka.

BirokratizamImaš dvije krave. Država uzme obje, jednu ubiju, drugu izmuzu i bace mlijeko.

Tradicionalni kapitalizamImaš dvije krave. Jednu prodaš i kupiš bika, povećaš krdo i ekonomija raste. Prodaš ih i odeš u mirovinu zahvaljujući tom prihodu.

Liberalni kapitalizamImaš dvije krave. Prodaš tri svojoj kompaniji na burzi koristeći se bankovnim jamstvom koje je dobio tvoj šogor u banci. Onda zamijeniš dug za kapital da bi dobio sve krave natrag uz poreznu olakšicu za pet krava. Prava na mužnju šest krava prebace se preko posrednika na kajmansku kompaniju koju tajno posjeduje većinski dioničar koji prodaje prava na svih sedam krava natrag vašoj kompaniji na burzi. Godišnje izvješće kaže da kompanija ima osam krava, s opcijom za još jednu.

Talijanska ekonomija Imaš dvije krave, ali ne znaš gdje su. Odeš na ručak.

Francuska ekonomija Imaš dvije krave. Stupiš u štrajk, organiziraš nerede i blokiraš ceste jer hoćeš tri.

Američka ekonomija Imaš dvije krave. Prodaš jednu i prisiliš drugu da proizvodi mlijeko za četiri. Poslije unajmiš konzultanta da analizira zašto je uginula.

Švicarska ekonomija Imaš 5000 krava. Nijedna nije tvoja. Naplaćuješ vlasnicima pastirske usluge.

Irska ekonomija  Imaš dvije krave. Jedna od njih je konj.

Australska ekonomija Imaš dvije krave i ide ti dobro. Zatvoriš ured i odeš na pivo proslaviti.

Kineska ekonomija  Imaš dvije krave i 300 ljudi koji ih muzu. Tvrdiš da imaš punu zaposlenost i visoku produktivnost u stočarstvu. Uhitiš novinara koji je napisao stvarno stanje stvari.

Indijska ekonomija  Imaš dvije krave. Štuješ ih.

Iračka ekonomija  Svi misle da imaš mnogo krava. Govoriš da nemaš nijednu. Nitko ti ne vjeruje pa te bombardiraju i izvrše invaziju na zemlju. Još nemaš krava, ali sad bar imaš demokraciju.

Britanska ekonomija  Imaš dvije krave. Obje su lude.

Grčka ekonomija  Imaš dvije krave posuđene od francuskih i njemačkih banaka. Obje pojedeš. Banke dođu po mlijeko, ali ga nemaš pa zoveš MMF. MMF ti pozajmi dvije krave. Obje pojedeš. Banke i MMF žele svoje mlijeko i krave. Dobiješ otpis dijela duga.

A sada evo i prijedloga redakcije Lidera:

Susjed ti ima dvije krave. Čekaš da mu crkne bar jedna.

Imaš dvije krave. HDZ traži lustraciju za obje, a SDP je imao velike planove za oporavak stočnog fonda. Upravo kad je Most bio na pragu sklapanja političko-stočarskog konsenzusa, krave su uginule od gladi.

Imaš dvije krave. Ne znaš što bi s njima. Ne treba ti ni govedina – zbog kravljeg ludila, a ni mlijeko, jer ga ionako uvoziš da se ne bi morao baktati s mužnjom.

Imaš dvije krave. Stari se nostalgičari pitaju: – Je li moguće, drugovi, da smo svi mi volovi?, a novi nostalgičari domeću: – A gdje je revolucija, stoko?

Imaš dvije krave. Ne znaš koja daje mlijeko, a od koje možeš dobiti švicarsku čokoladu.

Imaš dvije krave. Počneš graditi još jednu štalu da bi ušao u program poticaja ‘Jedna kravica – jedna štalica’.

Imaš dvije krave. Angažiraš konzultanta da se prijaviš za poticaje iz fondova EU. Konzultant napiše program i naplati ga s tri krave. Iz Bruxellesa dobiješ povoljan kredit u obliku dviju krava. Jedna ti ostane, a njezinim mlijekom vraćaš kredit do kraja kravljeg života.

Imaš dvije krave. Udruga U ime obitelji želi ih razdvojiti jer sumnja u njihovu seksualnu orijentaciju, a udruga Zagreb Pride htjela bi ih ofarbati u dugine boje.

Zbirku kolumni glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića ‘Kad vjetar puše, i purani lete’ osvojio je Ivica Srakočić.

19. travanj 2024 14:46