05. prosinac 2014.

Maletić Marasu: Naučite više pojmove deficit i dug države!

liderhrt
liderhrt

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poligraf bivši ministar financija Slavko Linić odgovorio je na optužbe da su u najnoviju aferu vezanu uz predstečajnu nagodbu VOX TV-a uključeni on i njegov bivši pomoćnik Branko Šegon.

- Da smo prevarili državni proračun, danas bi bili ondje gdje su ostali akteri ovog slučaja - u pritvoru. Ministarstvo na čijem sam čelu bio, nije  prihvatilo   predstečajnu nagodbu - kazao je Linić. 

Ponovio je optužbe da je Stoja Mučaji, kao načelnica Porezne obustavila postupak ispitivanja imovine osumnjičenika kojim bi bio obustavljen postupak predstečajne nagodbe.

- Ona je potpisala dokument kojim je postupak nastavljen. Ministarstvo je na čelu sa Šegonom donijelo negativno mišljenje. Svi su dokumenti dostupni - naglasio je Linić.

Ministar Gordan Maras nije želio komentirati slučaj jer o njemu, kaže, zna samo iz medija. Rekao je kako nikad nije dovodio u pitanje predstečajne nagodbe. Zakon se dorađivao i morat će se dorađivati kako bi se izbjegle upravo ovakve situacije, istaknuo je.

Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, rekla je kako i Europska komisija preporučuje da je važno naći mehanizme za smanjivanje dugova poduzetnika kako bi se pokrenulo gospodarstvo. Međutim, u predstečajnim nagodbama očito neki postupci nisu dobro definirani i posloženi, naglasila je. Upitala je kako je moguće da netko na nižoj razini može potpisati nešto što onaj na višoj razini nije odobrio.

Upitan o ocjeni tri godine Vlade u kojoj je i sam bio, Linić je rekao kako je glavni minus taj što nije pokrenula investicijski ciklus.

Maras se složio s tom konstatacijom, ali je i ustvrdio da smo u situaciji u kojoj nema prostora za dizanje novih kredita kojima bi se pokrenuo neki veći investicijski ciklus. Maras je istaknuo kako će ovu godinu završiti kao rekordnu po investicijama u zadnjih sedam godina.

Ta je izjava izazvala oštru reakciju Ivane Maletić koja je Marasa optužila da ne zna osnove pojmova deficit i dug države.

- Javnost zavaravate glupostima, naučite više te definicije, rekla je Maletić. Naglasila je i kako će  2016. godine Hrvatskoj biti oduzeta sredstva zbog niskorištenog novca iz europskih fondova. Hrvatska ovom vladom gubi sve prilike, a na to je upozorila i Europska unija. Vlada radi kao skup nepovezanih pojedinaca - rekla je Maletić.