Hrvatska
StoryEditor

Mali Lošinj među Top 100 održivih destinacija svijeta

28. Rujan 2016.

Mali Lošinj dobio je certifikat "Top 100 održivih destinacija svijeta", izvijestili su u srijedu iz malološinjske Turističke zajednice. Taj presižni certifikat, koji zajednički dodjeljuju organizacije Green Destinations, TravelMole, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), u Ljubljani je u sklopu ovotjedne konferencije Svjetski dan zelenih destinacija primio gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice malog Lošinja Gari Capelli.

On je ujedno postao zeleni destinacijski ambasador kao član ekskluzivne zajednice profesionalaca koji su obvezni pridonijeti boljitku destinacije, odgovornom turizmu te dijeliti znanja i iskustva s istomišljenicima iz cijeloga svijeta.

- Lošinj je dobivanjem ovog certifikata postao dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu dokazavši svoje mjesto među svjetski prepoznatljivim destinacijama i nagrađen za trud koji ulaže u održivost zahvaljujući sinergiji posjetitelja i stanovništva. Temeljem toga, Lošinj kao otok vitalnosti smatra se i dugoročnom destinacijom koja povezuje prirodne ljepote i očuvanost krajolika s kvalitetom života na otoku, poručio je Cappelli.

Za ulazak u "Top 100 održivih destinacija svijeta" Mali Lošinj je morao zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom (priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, održivi destinacijski menadžment), a odluku o certifikatu donijela je ocjenjivačka komisija i stručni tim sastavljen od 40 međunarodnih stručnjaka u turizmu i održivosti.

Na konferenciji u Ljubljani Mali Lošinj se predstavio svjetskoj publici i video projekcijom o Muzeju Apoksiomena i projektom "Prijateljstvo Lošinja i dupina" za istraživanje i očuvanje morskog okoliša kroz javnu svijest i obrazovanje.

U sklopu toga promovirana je i inicijativa "Svjetska zelena karta" koja prikazuje zelenu ponudu za putovanja putem informacijskog sustava koji informira posjetitelje o najboljem doživljaju i iskustvu odmora u najodgovornijoj destinaciji svijeta, a uz Mali Lošinj na toj svjetskoj karti iz Hrvatske su otok Krk, Pula, Gorski Kotar, Delnice i Drniš.

18. travanj 2024 11:21