Hrvatska
StoryEditor

Malim poduzetnicima krediti uz fiksnu kamatu od 0,99 posto

01. Kolovoz 2013.

Vlada je danas prihvatila kreditni program Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo, koji će malim poduzetnicima omogućiti dobivanje kredita u iznosu od 10.000 kuna do najviše 70.000 kuna, na rok otplate na pet godina i uz fiksnu kamatnu stopu od 0,99 posto godišnje.

Riječ je o kreditnom programu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras uvjeren je da će taj testni program biti uspješno proveden te se ubuduće više razvijati u Hrvatskoj.

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila pomoći Lječilištu Topusko - otpisat će mu 35,5 milijuna kuna zateznih kamata, a dug od 35,06 milijuna kuna glavnice i redovnih kamata, pretvorit će u udjele u Lječilištu.

Lječilište Topusko, kazao je ministar financija Slavko Linić, pretrpjelo je ratne štete koje su procijenjene na 11 milijuna eura i nije se našlo načina za financiranje obnove osim bankarskog kredita uz dosta visoke kamate i uz državno jamstvo.

Sve ove godine to je državno jamstvo aktivirano i rezultat je dug lječilišta od 26,9 milijuna kuna glavnice i 8,2 milijuna kuna redovnih kamata te 35,5 milijuna kuna zateznih kamata, kazao je Linić dodajući kako se današnjom odlukom Vlade rješava taj dugogodišnji problem.

Vladi su danas predstavljene i investicije u energetskom sektoru koje je pripremio Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije (CEI), a odnosi se na razdoblje do kraja ožujka ove godine.

U listopadu očekujemo ponude za partnere za Termoelektranu Plomin C, što je vrijednost investicije od oko 6 milijardi kuna, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Najavio je i kako bi uskoro trebala biti gotova feasibility studija za LNG terminal i najavio kako bi se u rujnu-listopadu išlo na road show kao bi se vidio interes u regiji za taj terminal, kako se ide na dodatne studije za hidroelektranu Ombla, a za jesen je najavio i promjene u strategiji obnovljivih izvora.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila više zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim.

Tako su na donošenje u Sabor upućeni zakonski prijedlozi o provedbi europskih propisa o pravima putnika u prijevozu autobusima, a kojima se na višu razinu podižu prava putnika u slučaju otkazivanja putovanja ili kašnjenja, u slučaju nesreće, itd.

Na donošenje je upućen i prijedlog zakona o promicanju čistih i energetsko učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu, a koji će omogućiti da prijevoznici u javnom linijskom prometu kod javnih nabava vozila vode više računa o ekološkim karakteristikama vozila, jer cijena više neće biti glavni faktor za nabavu vozila.

Vlada je za sjednicu nakon godišnjih odmora odgodila raspravu o prijedlogu uredbe o ekološkoj mreži.

S današnje je sjednice, zadnje prije godišnjih odmora, ta uredba odgođena zbog, kako je rekao premijer Zoran Milanović, potrebe za daljnjim konzultacijama o toj temi.

No, Hrvatska će, poručuje premijer, i dalje biti jedna od ekološki najzaštićenijih zemalja.

19. travanj 2024 21:46