Hrvatska
StoryEditor

Mamiću je važno sudjelovati i inkasirati 14 milijuna eura

29. Kolovoz 2015.

U utorak je Dinamo izborio Ligu prvaka, najjače nogometno natjecanje na svijetu. Dan poslije Medveščak je krenuo u svoju treću sezonu KHL-a, najjače europske hokejaške lige.

Osim što su važni za sport, ovo su veliki poslovni pothvati u koje dva kluba ulaze s različitim ambicijama. Ekipa koja posluje pod egidom neprofitne udruge građana u kvalifikacijama je protiv sretno izvučenih slabih suparnika već obavila misiju. Tako Zdravko Mamić može planirati kako će potrošiti 14 mil. eura. Toliko minimalno jamči Uefa, pa je ovo za Dinamo svojevrsna olimpijska disciplina s coubertenovskim geslom ‘važno je sudjelovati’. Svaki osvojeni bod bio bi iznenađenje, plasman na treće mjesto u grupi koji bi osigurao europsko proljeće (u utješnoj Europskoj ligi) bila bi prava senzacija, a ulazak među 16 najboljih klubova Europe – čudo nad čudima.

Kako god, jedan od najboljih europskih sportskih trgovaca sigurno će iskoristiti priliku da Dinamove igrače pokaže u najskupljem izlogu na svijetu, a pogotovu klijente kućne agencije, od kojih se poslije može uzimati i doživotna pinka. Slični aranžmani bili su povod za istragu, u sklopu koje su braća Mamić u srpnju provela 10-ak dana u zatvoru. Za razliku od bogatog Dinama, hokejaši kreću ambicioznije. Nije ni čudo, ovo je zadnja od tri sezone, na koliko je Damir Gojanović potpisao ugovor s KHL-om. Kako Hrvatska Rusima nije financijski dovoljno zanimljiva, a kandidata za KHL je više nego slobodnih mjesta, Medveščak samo odličan rezultat može održati u ‘europskom NHL-u’. I u tome je temeljna razlika između nogometa i hokeja, odnosno između Dinama i Medveščaka. Jedni i bez velikih ostvarenja mogu puno zaraditi, a drugima ni odličan rezultat ne jamči opstanak u tom natjecanju.  No bar ćemo u Zagrebu vidjeti velike nogometne zvijezde, a zasigurno će opet biti i dobrog hokeja.

01. svibanj 2024 21:56