Hrvatska
StoryEditor

Maras: Dobro je da mali poduzetnici plaćaju PDV po naplati

04. Rujan 2014.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako je najava da će mali poduzetnici plaćati PDV po naplaćenom, a ne ispostavljenom računu, dobra vijest za oko 70 tisuća malih poduzetnika u Hrvatskoj, kojima će se na taj način olakšati poslovanje.

Uz novinu da mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj već po naplaćenoj fakturi, novost je i da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati kod obrtnika s dva na tri milijuna kuna prihoda godišnje, kazao je Maras u izjavi novinarima u Ludbregu, gdje je sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Poslovnog tjednika,

Promjene u sustavu PDV-a za obrtnike i male poduzetnike najavili su danas premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac, a Maras je potvrdio da mjere kreću s prvim danom iduće godine.

Konkretno, oko 150 tisuća obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj imat će mogućnost odabira kako žele plaćati PDV. U vremenima nelikvidnosti i neplaćanja računa tako neće morati brinuti hoće li zbog plaćanja PDV-a doći u probleme odnosno blokadu ili stečaj, izjavio je Maras.

To je zaista velika pomoć za obrtnike i poduzetnike u Hrvatskoj, smatra Maras koji vjeruje da će hrvatski poduzetnici to pozdraviti, a pozitivne efekte tih mjera očekuje odmah s početkom primjene.

Na novinarsko pitanje hoće li te mjere u početku uzrokovati slabije punjenje proračuna, odgovara kako očekuje da će se dio od PDV-a malo sporije naplatiti tijekom iduće godine, ali će se naplatiti, i to s odgodom od dva do tri mjeseca.

Država i proračun to mogu podnijeti, ističe Maras, podsjećajući kako se za te mjere zalagao od početka svog mandata.

Premijer Milanović i ministar Lalovac na konferenciji za novinare u Vladi najavili su i izmjene poreza na dohodak kojima bi se iznos osobnog odbitka povećao s 2.200 na 2.600 kuna, a prag za oporezivanje najvišom stopom od 40 posto bi se povećao na 13.200 kuna sa sadašnjih 8.800 kuna.

Komentirajući povećanje neoporezivog dijela plaće na 2.600 kuna, Maras kaže kako će to doprinijeti da više od milijun građana ima veću neto plaće što će dovesti i do povećanja osobne potrošnje. To će, dodaje, povećati i konkurentnost hrvatskog gospodarstva jer će trošak rada biti manji.

Ministar je inače na okruglom stolu pod nazivom "Misli lokalno, djeluj globalno" govorio o mjeri Operativnog programa za regionalnu konkurentnost sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Po toj mjeri tri tvrtke iz Varaždinske županije - Bomark-pak, Machiper oprema i Gastrocom, dobile su oko 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava za svoje projekte. Ukupno je dosada po toj mjeri u Hrvatskoj odobreno 28 projekata.

25. travanj 2024 12:06