Hrvatska
StoryEditor

Maras: Država će pomagati konkurentne proizvode, a ne gubitaše

21. Kolovoz 2013.

Bespovratne potpore na natječaju za mjeru "Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika", u sklopu programa "Poduzetnički impuls", dodijeljene su za 103 projekta, u ukupnom iznosu od 71,5 milijuna kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Na natječaj zatvoren 22. srpnja pristiglo je 414 prijava.

Najniži iznos dodijeljene potpore je 250,7 tisuća kuna, a najviši 1,4 milijuna kuna. Prosječni iznos je 701 tisuća kuna. Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 50 i 85 posto.

Maras očekuje da će provedba projekata za koje su odobrene potpore rezultirati sa 1.001 novim radnim mjestom do kraja 2014. godine i to s 519 u ovoj i 482 u idućoj godini.

Među očekivanim učincima je i povećanje prihoda korisnika potpora za 13,8 posto, a potpore bi, kako se očekuje, trebale utjecati i na stvaranje 83 nova proizvoda, usluge ili poslovna procesa te povećanje izvoza kod 82 korisnika.

Maras ističe da je "Poduzetnički impuls" primjer Vladine politike napuštanja potpora čija se vrijednost mjerila u milijardama kuna, a koje nisu polučile rezultate.

"To je i poruka onima koji ovih dana traže potpore. Imate li konkurentni proizvod, država će vam pomoći, a ne za proizvodnju koja generira gubitke", rekao je Maras.

Prema broju potpora, kod proizvodnih djelatnosti na prvom mjestu je proizvodnja metala i proizvoda od metala s 19 potpora, ukupne vrijednosti 12,9 milijuna kuna.

S 18 potpora i vrijednošću od 11,8 milijuna kuna slijedi proizvodnja elektronike, uređaja i opreme, a za drvnu industriju odobreno je 15 potpora, vrijednih ukupno 11,1 milijun kuna.

Za projekte u proizvodnji proizvoda od gume i plastike odobreno je 11 potpora, ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna, a 10 potpora pripalo je prehrambenoj industriji, uz vrijednost od 6,7 milijuna kuna.

Najviše potpora otišlo je poduzetnicima i obrtnicima u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji dok iz tri županije nije stigla nijedna prijava. To su Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska i Požeško-slavonska županija.

Ministar Maras smatra da su u tim županijama zakazale potporne poduzetničke institucije, prije svih podružnice Hrvatske obrtničke i Hrvatske gospodarske komore.

Komore su, po njegovim riječima, na začelju prema aktivnostima potpore poduzetnicima i obrtnicima, koji više koristi imaju od regionalnih razvojnih agencija i konzultanata.

Stoga bi, naglašava, možda valjalo razmisliti o otvaranju mogućnosti poduzetnicima i obrtnicima da izaberu žele li financirati komore ili neke druge organizacije.

Danas su potpisani i ugovori o isplati sredstava s predstavnicima deset tvrtki koje su dobile sredstva iz "Poduzetničkog impulsa". Među njima su metalska tvrtka Midi, proizvođač farmaceutske ambalaže Piramida, Uniweld Strojevi, softverska tvrtka Poslovna inteligencija itd.

20. travanj 2024 12:08