Hrvatska
StoryEditor

Maras: HDZ je crna rupa koja je uništila pedeset tisuća obrta i tvrtki

08. Siječanj 2015.

- Užas! Sedamdeset posto svih dugova prema bankama potječe iz građevinskog sektora i stopa propadanja u navedenom sektoru je i dalje postojana - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčića na konferenciji za novinare u Banskim dvorima radnog naziva ′Gospodarski trendovi 2014.godine′.

No, osim spomenutog kaosa u građevini, slušajući Grčića netko tko ne živi u Hrvatskoj dobio bi dojam da ovdje teče med i mlijeko.

– Hrvatska ekonomija se uspješno rekonstruirala od rentijerske do one koje se bazira na uspješnom izvozu. Tržište rada se konstantno dinamizira, a industrijska proizvodnja je u porastu prvi puta nakon 2008.godine i početka krize - tvrdi Grčić, te dodaje kako je iz proračuna EU više isplaćeno nego što je uplaćeno u njega, te je Republika Hrvatska proteklu godinu završila u plusu od  87 milijuna eura.

Osim Grčića, na konferenciji za medije prisustvovao je i njegov tim ministara zadužen za gospodarstvo. Ministar financija Boris Lalovac tako se dotakao problema nelikvidnosti, no napomenuo i da ona ima silazni trend. Također je govorio i o porezu na dohodak.

– Oni koji imaju plaće 5000 kuna i manje, umjesto 94 kune sada će plaćati 13 kuna. Dakle, praktički oni uopće ne plaćaju taj porez - tvrdi Lalovac.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak očekivano je još jednom pričao o Hrvatskoj kao energetskom lideru regije, a spomenuo je i domaću brodogradnju.

– Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koje su uoči ulaska u EU, spasile svoju brodogradnju. To je ponajprije zasluga ove vlade - kazao je Vrdoljak.

- Turizam je najstabilniji sektor u hrvatskom gospodarstvu, a taj trend rasta nastavio se i prošle godine, u kojoj je broj dolazaka premašen za 5 posto, a broj noćenja za 2 posto u odnosu na 2013.godinu - slavodobitno je iznio podatke Darko Lorencin, ministar turizma.

 No, najoštriji nastup imao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, te potvrdio sumnje kako nije slučajno da je ova konferencija sazvana nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora.

- Pedeset tisuća obrta i tvrtki propalo je u ovoj zemlji u crnu rupu zvanu HDZ, a mi smo ih, pak, otvorili 44 tisuće. Oni su uistinu zadnji koji imaju pravo glasa. Radilo se o nekompetentnoj, nestručnoj i djelomično korumpiranoj vladi - izjavio je Maras.

Iz Vlade su naravno odbacili bilo kakvu povezanost između ovog obraćanja medijima i nadolazećih predsjedničkih izbora.

– Ova vlada je izvadila zemlju iz krize i morali smo to podijeliti sa vama. Ovo nije predizborna kampanja, mi imamo rezultate - zaključio je Grčić.

25. travanj 2024 05:55