Hrvatska
StoryEditor

Maras: Ja znam da se ministar Linić uvijek bori za transparentnost

13. Siječanj 2014.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako ne zna detalje te ne može komentirati odobrenje kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) tvrtkama pomoćnika ministra financija Branka Šegona te uputio na Upravu HBOR-a kao relevatno mjesto na kojem treba potražiti odgovor na pitanje o tom kreditu.

 - Nadzorni odbor HBOR-a dobiva izvještaje o odobrenim kreditima, a za ovaj kredit konkretno nadležna je Uprava HBOR-a, jer se radi o kreditu od pet milijuna eura. Svi krediti do 37 milijuna kuna su u nadležnosti Uprave HBOR-a i ona ih odobrava. Ona doduše Nadzornom odboru podnosi izvješće o kreditima koji su odobreni, ali sve relevantne činjenice utvrđuje i kredit odobrava Uprava - kazao je Maras odgovarajući na novinarski upit je li kao član Nadzornog odbora HBOR-a bio upoznat s kreditom tvrtkama pomoćnika ministra financija Šegona.

Upitan smatra li da su tvrtke koje su vezane uz Šegona trebale dobiti kredit, Maras je rekao kako nije dobio materijale o kreditu i ne može na to dati konkretan odgovor niti to može komentirati.

 - Uprava HBOR-a je relevantno mjesto gdje bi trebali potražiti taj odgovor - kazao je.

Na upit smatra li da bi Šegon trebao podnijeti ostavku i da li bi ga smijenio da je na mjestu ministra financija Slavka Linića, Maras je rekao kako to ne može komentirati, kako nema dovoljno informacija.

 - To je pitanje za gospodina Linića i Šegona. Koliko vidim u medijima, oni odgovaraju, imaju vjerovatno puno više informacija od mene i mogu dati relevantan odgovor -  kazao je.

Upitan treba li bankarska tajna vrijediti za državne dužnosnike, Maras je odgovorio kako zakon definira što dužnosnici mogu i koje su njihove obveze kada postanu dužnosnici. "Ali isto tako su građani Republike Hrvatske i imaju ista prava. Ali, s obzirom da se ne mogu baviti biznisom, pitanje je suvišno jer ne mogu dobiti kredit", rekao je ministar poduzetništva i obrta.

I na upit je li onda ovaj kredit Šegonovim tvrtkama sporan, ponovio je da nije vidio detalje kredita i to ne može komentirati.

Ministar turizma Darko Lorencin na upit o kreditu tvrtkama pomoćnika ministra financija, tek je kratko odgovorio kako tada nije bio u Nadzornom odboru HBOR-a, jer je u to tijelo imenovan u svibnju prošle godine.

Maras je na upite novinara ponovio kako nije u sukobu sa ministrom Linićem vezano uz inspekciju u HBOR-u.

To nema nikakve veze sa sukobom niti s jednim kolegom koji je u Nadzornom odboru HBOR-a, pa tako ni s ministrom Linićem. To je pitanje namjenskog trošenja proračunskog novca i pitanje kontrole kako sustav funkcionira u HBOR-u. I od toga me nitko neće i ne može odgovoriti, rekao je Maras.

Taj ću posao obaviti i izvjestiti one koji su konkretno obuhvaćani samom kontrolom, a to je HBOR, i ako imamo određenih prigovora reći ćemo što bi trebalo drugačije raditi, istaknuo je.

HBOR je institucija koja je u ovih 20 godina dala 120 milijardi kuna kredita tvrtkama i mora biti podložna kontroli i ministarstava jer se radi o javnom novcu, naglasio je Maras i ponovio kako već duže vrijeme traži da budu dostupni podaci tko je dobio kredit.

 - Tu nema govora o nikakvoj bankarskoj tajni, to mora biti javna istina, građani moraju znati tko je dobio subvencionirani kredit, pod kojim uvjetima. Na tome ja inzistiram, na transparentnosti - rekao je.

Ako želiš jeftiniju, subvencioniranu kamatu onda se mora znati da si dobio kredit. Ako to ne želiš, onda možeš ići u komercijalnu banku, ističe ministar Maras.

Komentirajući današnju izjavu ministra Linića da nema ništa protiv transparentnosti, Maras je kazao: ‘Izvrsno. Ja znam da se ministar Linić uvijek bori za transparentnost‘.

03. svibanj 2024 09:42