Hrvatska
StoryEditor

Maras: Našli smo odlično tržište za hrvatsko vino

11. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Kineska banka EXIM planira investirati 10 milijardi američkih dolara u zemlje jugoistočne Europe, naglasio je na današnjem brifingu o radnom posjetu Kini u Ministarstvu poduzetništva i obrta, ministar Gordan Maras.

Njegova želja je što prije povezati ovu kinesku banku s HBOR-om jer će se tako omogućiti kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva s kamatnom stopom od jedan posto. Točnije, ponudit će se zajedničke kreditne linije i to na način da će 30 posto kredita od planirane investicije imati kamatnu stopu od 1 posto, a Maras prve realizacije očekuje uskoro.

Prilikom svog posjeta Kini, ministar se susreo i s Lu Boom, predsjednikom 96. najveće kompanije na svijetu, China Railway Internationala. Interes za ovaj sastanak je bila mogućnost ulaganja ove kompanije u hrvatsku infrastrukturu te ih Maras smatra dobrim partnerom za financiranje projekta Luke Rijeka.

- Kinezima treba otvoriti prostor u Hrvatskoj za unapređenje logističkih puteva i iskoristiti priliku za Luku Rijeka, rekao je Maras. Ministar je u Kini razmatrao i potencijalne investicije za poljoprivredu, pogotovo oko aktualnog pitanja navodnjavanja. ‘Po pitanju navodnjavanja ću svakako predložiti ministru Jakovini suradnju s Kinom, koja će se moći realizirati i kroz ovih 10 milijardi dolara iz EXIM-a, rekao je Maras.

Kinezima su predstavljene hrvatske kompanije Kraš, Podravka, Erdutski vinogradi, Zigante tartufi te Osječki klaster poljomehanizacije. Maras smatra kako interes za hrvatske kompanije u Kini postoji, a moguće su i poslovne suradnje, pogotovo po pitanju vina. ‘Uz vinarije, vjerujem kako bi na kineskom tržištu mogli uspjeti i Podravka i Kraš, kaže Maras. Na sastanku s gradonačelnikom Hefeia, Jiang Hongom, ministar je razgovarao o mogućnosti da se taj grad poveže kao grad prijatelj s nekim gradom iz Hrvatske. Kako se po veličini niti jedan hrvatski grad ne može mjeriti s ovim, a radi se o poljoprivrednom gradu, Maras smatra kako bi idealno riješenje bio grad Koprivnica.

- Kad znamo da smo našli odlično tržište za hrvatsko vino jasno nam je da smo napravili odličan posao, smatra Maras koji kaže kako se interes Kine za Hrvatsku sastoji od činjenice kako se na Hrvatsku gleda kao europsko tržište, a ne samo zemlju od 4,5 milijuna stanovnika.

27. travanj 2024 01:05