Hrvatska
StoryEditor

Maras: Neka mi se jave svi kojima država ne plaća na vrijeme

12. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

U Gospodarskoj komori grada Zagreba održana je tematska sjednica o aktualnostima i trendovima u gospodarstvu. Iako su pokazatelji i dalje negativni, ipak se očekuje poboljšanje te rast BDP-a u sljedećoj godini.

- Preživjeli smo početak godine koji je prema podacima bio iznimno loš, a u nastavku godine više nećemo imati ovakvih situacija već očekujemo poboljšanje. Ipak BDP u ovoj godini prema projekcijama neće rasti, no očekuje se rast sljedeće godine. I taj rast bit će pri dnu kada je riječ o rezultatima zemalja u okruženju - istaknula je Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb.Za porast BDP-a Hrvatska bi, po njezinim riječima, trebala povećati izvoz, no problem je što nismo konkurentni. Istaknula je da bi otežavajuća okolnost mogla biti I činjenica što Italiju i Sloveniju također očekuje pad BDP-a, a oni su hrvatski glavni trgovinski partneri. - Pozitivna je stopa rasta za izvoz za grad Zagreb, te moram svi stati iza izvoznika. Njima treba dati svu podršku i poticaje. Povećanim izvozom možemo izaći iz krize - istaknula je Švaljek.

Ministar poduzetništva Gordan Maras poručio je da Vlada radi na smanjenju zapreka i stvaranje bolje poduzetničke klime, ali da je taj proces dugotrajan. - Inzistiram da poduzetnici koji su bankrotirali zbog krize i recesije, a ne gospodarskih malverzacija dobiju novu priliku, jer nama trebaju ideje. Moramo dati priliku svima s dobrom idejom. Uskoro ćemo predstaviti Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja. To bi trebalo pomoći malim poduzetnicima - rekao je Maras.Istaknuo je da je u prvom kvartalu u odnosu na proteklih pet godina više obrta otvoreno nego zatvoreno. Odgovarajući na pitanje o neplaćanju obveza od strane države i državnih firmi rekao je da iako zakon još nije donesen da svi koji imaju takve probleme neka mu se obrate jer država mora biti primjer plaćanja u rokovima.

26. travanj 2024 09:29