Hrvatska
StoryEditor

Maras: Ništa, pa ni crnilo iz usta Karamarka i Maletić ne može umanjiti rezultate ove Vlade

01. Rujan 2015.

Svi gospodarski pokazatelji koje imamo višestruko su bolji nego što su bili za vrijeme prethodne, HDZ-ove vlade

Ustvrdio je to u utorak ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, reagirajući na izjave europarlamentarke Ivane Maletić da Vlada nije učinila dovoljno na otvaranju izvora financiranja za mikro, male i srednje poduzetnike, na što je upozoravaju i iz Bruxellesa.

Ivana Maletić (HDZ) prozvala je u ponedjeljak Vladu da u svome mandatu nije dovoljno učinila na otvaranju izvora financiranja za mikro, male i srednje poduzetnike, kazavši da su poduzetnici u Hrvatskoj kontinuirano u nepovoljnijem položaju u odnosu na poduzetnike u drugim državama članicama EU-a te da Vlada ne shvaća poruku koju im šalje Bruxelles.

Maras je, odgovarajući na te prozivke, rekao da je Hrvatska u prethodnom razdoblju iskoristila i ugovorila 99 posto sredstava koja su bila na raspolaganju poduzetnicima iz europskih fondova, odnosno ugovorila gotovo 800 milijuna kuna vrijednih projekata, od čega 343 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- To je 10 puta više nego je ugovorila prethodna, HDZ-ova vlada. Očito HDZ-u i Maletić nije drago što Hrvatska ide naprijed, što rastu BDP, industrijska proizvodnja, izvoz i zapošljavanje. Ako želimo uređenu i naprednu Hrvatsku te da nam svima bude bolje, stranački dres ne bi trebao predstavljati razlog da se rezultati umanjuju ili prikazuju lošijima nego što jesu, izjavio je Maras novinarima na briefingu u prostorijama ministarstva.

Opovrgnuo je također kritiku Maletić o malom broju prijava za europske projekte, istaknuvši da su od raspisivanja natječaja u protekla četiri mjeseca stigle 43 prijave s projektima vrijednim 372 milijuna kuna i potencijalom otvaranja 400 radnih mjesta. Napomenuo je pritom da se prve odluke o financiranju očekuju do kraja ovog mjeseca te je do kraja godine najavio raspisivanje još pet natječaja za finaciranje iz europskih fondova. Ministar poduzetništva naglasio je i da je Hrvatska među prvim zemljama u EU koja je raspisala natječaj za poduzetnike za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, dok primjerice Slovenija i Estonija još nisu raspisale nijedan takav natječaj.

- Ništa, pa ni crnilo iz usta Karamarka i Maletić ne može umanjiti rezultate ove Vlade. Ne žele priznati da je 23.000 radnih mjesta više u malom i srednjem poduzetništvu u odnosu na godinu prije, da su prihodi poduzetnika porasli za 10 posto, da im je bruto dobit porasla 20 posto, a izvoz za 24,9 među malim odnosno oko 10 posto među srednjim poduzetnicima", rekao je Maras.

18. travanj 2024 18:58