Hrvatska
StoryEditor

Maras o fotelji ministra financija: To je medijski impuls

06. Veljača 2014.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nije danas želio komentirati nagađanja prema kojima bi mogao zamijeniti Slavka Linića na mjestu ministra financija.

Na novinarsku opasku kako mediji danima vrte priču da Linić odlazi iz Vlade nakon rebalansa proračuna, a Maras se spominje kao jedan od mogućih nasljednika te upitan je li uopće zainteresiran za fotelju ministra financija, Maras je odgovorio da danas odgovora na pitanja vezana uz Poduzetnički impuls.

Dodao je da su spomenuta nagađanja možda medijski impuls.

Maras je nakon sjednice Vlade detaljnije predstavio ovogodišnji Poduzetnički impuls koji je Vlada danas prihvatila. Ministarstvo poduzetništva i obrta očekuje da će se uz potpore iz programa Poduzetnički impuls ove godine otvoriti 5.000 novih radnih mjesta i 205 novih poduzeća, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući detalje ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa nakon današnje sjednice Vlade.Maras očekuje da će izvoz povećati 200 korisnika potpora, a nada se i istom broju novih proizvoda, usluga ili poslovnih procesa.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014., čiji je proračun 1,26 miljardi kuna, a Maras očekuje da će taj iznos omogućiti investicije procijenjene na 11 milijardi kuna.

Bitno je, kaže Maras, što veliki proračun Poduzetničkog impulsa ne znači problem za hrvatski deficit. Tumači da gotovo milijarda kuna iz tog proračuna ne ulazi u deficit budući da se radi o ulaganjima u imovinu i equity što se, po međunarodnih standardima, ne računa u deficit. Pored toga, novac iz europskih fondova je prihod i također ne ulazi u deficit, rekao je Maras.

Najavio je da će natječaj za dodjelu sredstava iz državnog proračuna biti raspisan sredinom veljače, dok su neki natječaji za europska sredstva već raspisani i u tijeku, a poziv traje do kraja veljače. Projektni prijedlozi bit će primani do 1. travnja, a u Ministarstvu očekuju da će tijekom ove godine dodijeliti 1.300 potpora te da će prosječna potpora iznositi oko 101 tisuću kuna (2013. iznosila je 76.630 kuna).

Poduzetnički impuls za 2014. godinu sastoji se od četiri programska prioriteta. To su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja sa 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt s 248,1 milijuna kuna te lakši pristup financiranju s 529,1 milijunom kuna.

Maras naglašava da ove godine po prvi put unutar mjere jačanja konkurentnosti malog gospodarstva sredstva iz europskih fondova od 279 milijuna kuna, pretežu nad sredstvima iz državnog proračuna.

U sklopu promocije i učenja za poduzetništvo i obrtništvo najavio je gradnju centra za poduzetničko učenje, što je EU projekt vrijedan 238 milijuna kuna. Godine 2015. trebala bi, po njegovim riječima, biti gotova zgrada na zagrebačkoj Kajzerici koja će biti najmoderniji centar za poduzetničko učenje u Europi. Hrvatska će, kaže Maras, pokušati postati europski centrar za poduzetničko učenje, kroz europsku agenciju za poduzetničko učenje koja bi imala sjedište u Zagrebu.

25. travanj 2024 10:36