Hrvatska
StoryEditor

Maras: Očekujem da se banke odvaže i počnu razmišljati poslovno

26. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, predstavio je program subvencioniranja kamata kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj vrijedan tri milijuna kuna.

Ovim programom su obuhvaćeni projekti Poduzetništvo mladih, Početnik te drugi projekti HBOR-a kojima su obuhvaćene ove skupine. Novi program za mlade do 30 godina iznosit će od 80 do 700 tisuća kuna, a taj kredit ne zahtijeva vlastito učešće. Kamatna stopa iznosit će četiri posto uz subvenciju od dva posto na 12 godina uz poček od dvije. Za početnike će pak biti na raspolaganju krediti od 80 tisuća, do 1,8 milijuna kuna. Početnicima se smatraju mali i srednji poduzetnici koji posluju kraće od dvije godine i mlađi su od 55 godina. Kamatna stopa je ista, samo je rok otplate 14 godina uz poček od tri godine.

- Ovo je poseban program namijenjen mladima. Cilj nam je imati nove poduzetnike i ovo je ustvari nastavak politike subvencija koje smo imali i do sada. Imamo dobre rezultate, ali mislim da ćemo uz ove poticaje imati još i bolje. Prošle godine smo imali program namijenjen ženama, a sada smo njima dali dodatne bodove u poduzetničkom impulsu. Tako da smo se ove godine odlučile na mlade i na početnike kojima je potrebna pomoć – istaknuo je Maras.

Predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev istaknuo je da HBOR pomaže mladim poduzetnicima te je istaknuo da je protekle godine 30 posto kredita i subvencija za investicije došao od njih a ostatak od poslovnih banaka.

- Imamo jako dobre rezultate, ali uz subvencije koje daje ministarstvo mislim da će biti puno bolji. U prvih šesti mjeseci odobreno je 12 posto više sredstava u odnosu na isto razdoblje prethodne rekordne godine – rekao je Kovačev.

Maras se osvrnuo i na poslovne banke koje po njegovom mišljenju nemaju dosta hrabrosti.

- Guverner Vujčić je rekao da im je opasno šetati po ulici, poslovne banke imaju sredstava, ali novac ne plasiraju. Malo proročki moram reći da očekujem da se banke odvaže i počnu razmišljati poslovno i kreditirati investicije malih i srednjih poduzetnika. Država ove godine će dati 500 jamstava preko HAMAG-a te na taj način snositi dio rizika – smatra Maras.

Istaknuo je da je u prošloj godini bilo 12 tisuća više zaposlenih u sektoru, dok za prvih šest mjeseci ove godine rezultata još uvijek nema. Ipak, zbog fiskalizacije očekuje veće prihode kod obrtnika, a o broju zaposlenih će se znati za dva do tri tjedna kada će imati rezultate.

25. travanj 2024 02:37