Hrvatska
StoryEditor

Maras: Tražit ću od Linića da obrtnicima digne cenzus na 10.000 kuna

02. Listopad 2013.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas da će zbog najave o pokretanju prisilne naplate dugovanja za poreze i ostala javna davanja za iznose iznad 2.000 kuna razgovarati s ministrom financija Slavkom Linićem i ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec da se za obrtnike nađe adekvatno rješenje te da se podigne cenzus na deset tisuća kuna.

Predložit će da se nijednog obrtnika ne ovrši i ne blokira račun prije nego mu se pošalje upozorenje te da se uskladi izdavanje ovrhe s rokovima za plaćanje koji vrijede na tržištu od 60 dana, rekao je Maras nakon što je sudjelovao na 3. međunarodnoj konferenciji o učenju za poduzetništvo.

Za spomenuto rješenje za obrtnike koje će predložiti ministru financija i ravnateljici Porezne uprave, Maras smatra da će onima koji su u poteškoćama omogućiti nastavak rada i lakše plaćanje dugova. Porezi se moraju platiti i to je obveza svakog gospodarstvenika i građana, ali postupke treba uskladiti i s problemima tržišta koji najviše tište one male, kazao je.

Osvrnuvši se na jučerašnje reakcije Hrvatske obrtničke komore (HOK) da će nove mjere prisilne naplate dovesti i do zatvaranja brojnih obrta, ministar je kazao da HOK dramatizira i da se sigurno neće desiti da jako puno obrtnika zbog toga završi svoje poslovanje.

Smatra i da dugovanja za poreze i ostala javna davanja treba prvo naplatiti od ‘velikih‘ dužnika, koji duguju stotine tisuća i milijune kuna i kojima se i ne smije dozvoliti da im dugovanja dalje rastu, ali kad su u pitanju dugovanja obrtnika i drugih ‘manjih‘ dužnika od par tisuća kuna treba razumijevanja i naplata im se može prolongirati za, kako predlaže, 60 dana i uz prethodno upozorenje.

Na novinarski upit kako je moguće da je to krenulo, a da on nije ni znao za to, odnosno doznao je kad je krenulo, ministar Maras je kazao da Porezna uprava ima svoj način i dinamiku rada u čemu ne obavještavaju ni druga ministarstva, pa tako ni primjerice pravosuđa, koja je granica duga za fizičke osobe niti za veća poduzeća.

Oni imaju svoje načine rada i prioritete u naplati poreza, a sada kada je sve krenulo moramo se svi uključivati i naknadno razgovarati i predlagati rješenja za one koji rade i koji bi zbog malih dugovanja od par tisuća kuna morali zatvoriti poslovanje.

Naveo je da je u Hrvatskoj više od 80 tisuća obrtnika i da je siguran da među njima nema velikih, ‘milijunskih‘ dužnika koji su ‘zaslužni‘ za ukupno procijenjen dug od 3,5 milijarde kuna.

Istaknuo je i da se o tome kao i o drugim problemima u Vladi stalno razgovara i da će se naći najoptimalnije rješenje.

20. travanj 2024 15:46