Hrvatska
StoryEditor

Maras uvjeren da će novi zakon o HGK-u uskoro biti usvojen

05. Prosinac 2014.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je u petak kako je uvjeren da će prijedlog novog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u iduće dva tjedna biti usvojen na Vladi.

Pritom je naveo rezultate istraživanja prema kojima 96,5 posto poduzetnika podržava prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta o uvođenju dobrovoljnog članstva u HGK za male poduzetnike, a taj prijedlog podržava i 79,2 posto opće populacije. Pokazalo je to istraživanje koje je za Ministrstvo provela agencija Ipsos Public Affairs na uzorku od 300 ispitanika.

"Podrška je izuzetno visoka i uvjeren sam da ćemo taj zakon usvojiti u iduća dva tjedna na Vladi", rekao je Maras odgovarajući na pitanja novinara u stanci konferencije o poslovnom savjetovanju malih i srednjih poduzetnika.

Maras očekuje podršku Vlade pa tako i ministra gospodarstva Vrdoljaka prijedlogu tog zakona.

Osvrnuvši se na najnoviju europsku i američku potporu izgradnji LNG terminala na Krku kazao je kako je Hrvatskoj to jedan od prioritetnih projekata koji će se razvijati idućih godina.

Napomenuo je kako će se taj terminal Europskoj uniji isplatiti kao alternativni dobavni pravac dodajući kako Hrvatska mora iskoristiti ono što se dešava u svijetu, a ide nama u korist.

Na pitanje novinara o potrebi ušteda u proračunu u prosincu, posebno oko troškova intelektualnih usluga, istaknuo je kako se štedjeti mora svugdje gdje se može i kako ne bi smjelo biti nikakvog bespotrebnog trošenja na intelektualne usluge. Uvjeren je da će i njegove kolege ministri uštedjeti gdje god mogu.

Maras ističe kako ne vidi razlog zašto se uopće nametnula ta tema prosinca kao mjeseca u kojem se nešto posebno troši. Svi moraju biti odgovorni tijekom cijele godine, poručio je.

Na pitanje hoće li sada premijer morati odobravati trošenja, rekao je kako je to medijski malo prenaglašena priča. Premijer se sigurno neće baviti računima. Jer on ipak nije računovođa, on je predsjednik Vlade i mora se baviti stvarima koje su u ovom trenutku puno bitnije. Jedna od njih je današnja isporuka vrijednog broda u Turkmenistanu, kazao je Maras.

Upitan je li u planu ukidanje još kojih parafiskalnih nameta do kraja ove ili u idućoj godini, Maras je rekao kako bi se trebao napraviti dodatni iskorak po pitanju plaćanja za Hrvatske šume.

Nema potrebe da javno poduzeće bude na opterećenju obrtnicima i poduzetnicima bez obzira čime se bave. Nije normalno da, primjerice, urar u Zagrebu plaća općekorisnu funkciju šuma. Taj bi parafiskalni namet trebalo ako ne ukinuti onda bitno smanjiti u idućoj godini, rekao je Maras.

24. travanj 2024 07:40