Hrvatska
StoryEditor

Marić: Cjelovito rješenje za reformu poreznog sustava na ljeto

03. Ožujak 2016.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak da ove godine promjena u poreznom sustavu neće biti, ali da bi se nakon provedene temeljne analize za četiri do pet mjeseci moglo pronaći cjelovito rješenje za reformu poreznog sustava.

Govoreći na znanstvenom skupu "Mogućnost djelovanja monetarne i fiskalne politike u maloj i otvorenoj ekonomiji" u Hrvatskoj narodnoj banci, Marić je kazao kako je recesija u Hrvatskoj značajno smanjila gospodarsku aktivnost, a drastično i poreznu bazu. Reakcija na to bile su prevelike intervencije u porezni sustav, koji je sada jednostavno prekompliciran.

- Sada na to nismo spremni, ali nakon provedene analize, u nekih četiri do pet mjeseci mislim da bi trebali biti spremni za cjelovito rješenje za porezni sustav, rekao je Marić, dodajući da ne zaziva nikakva rigorozna rješenja.

Osvrnuo se i na proračun, koji bi se idućeg tjedna trebao naći na dnevnom redu sjednice Vlade, rekavši kako na smjernice za njegovu izradu dobiva kritike i da su nedovoljno ambiciozne i da su preambiciozne, što mu govori da je "dobro počeo". Pritom je ponovno izdvojio javni dug kao glavni makroekonomski rizik za Hrvatsku, posebno njegovu dosadašnju dinamiku rasta te je kazao da fiskalna politika u takvim okolnostima mora dati odgovor kako ga stabilizirati, a potom i smanjiti.

- Mislim da ćemo već ove godine s porukom fiskalne konsolidacije ispod tri posto, uz aktivaciju državne imovine, pripomoći da se javni dug izravno smanji. Već ove godine očekujemo stabilizaciju njegovog rasta, a onda i postupno smanjivanje. Dinamika neće ovisiti samo o fiskalnoj politici, ali je važno da taj trend moramo okrenuti, kazao je Marić.

No, istaknuo je, donošenje proračuna tek će biti prvi korak, nakon kojeg započinje pravi posao, a to je rješavanje brojnih strukturnih mana hrvatskog gospodarstva. Niti u razgovoru s novinarima nakon skupa nije želio iznositi detalje vezane uz proračun, samo je ponovio da će biti "u skladu sa smjernicama, više-manje".

- Limiti ostaju onakvi kakvi su zadani, a hoće li unutar proračunskih korisnika biti nekakvih blagih preslagivanja ili korekcija, možda, rekao je.

Sve to ima za cilj iskoristiti puni potencijal hrvatskog gospodarstva, koji je trenutno nizak. Država ima veliku ulogu u gospodarstvu i ne može pobjeći od svoje odgovornosti, rekao je Marić, nabrojavši mirovinski, zdravstveni, socijalni sustav, sustav subvencija, plaća i sl. kao područja na kojima država mora djelovati.

- A da je moguće napraviti u proračunu određene prilagodbe i racionalizacije, to će se vidjeti već u ovogodišnjem proračunu i proračunima koji slijede, ustvrdio je ministar financija.

Znanstveni skup "Mogućnost djelovanja monetarne i fiskalne politike u maloj i otvorenoj ekonomiji" održan je u organizaciji HNB-a, zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i časopisa Rifin u spomen na Peru Jurkovića, professor emeritusa na Katedri za financije zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta i guvernera HNB-a u razdoblju od  1992. do 1996. godine.

20. travanj 2024 10:41