Hrvatska
StoryEditor

Marić: Očekujem da će proračun biti izglasan

14. Ožujak 2016.
Piše:
liderhrt

Očekujem da će proračun biti izglasan, rekao je ministar financija Zdravko Marić uoči zajedničke sjednice klubova vladajućih stranaka u Saboru, na kojoj premijer Orešković zajedno s potpredsjednicima Vlade i ministrima zastupnicima obrazlaže prijedlog državnog proračuna, o kojem će Sabor sutra raspravljati.

U ovih mjesec i pol zadali smo si ambiciozan cilj, u tom kratkom razdoblju bilo je potrebno pronaći 1,5 milijardi kuna kako bi ga postigli. Proračun je samo prvi korak, rekao je.

Na pitanje o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru za najmanje 35 tisuća, rekao je da je i to tema.

- U obzir se mora uzeti i masa plaća u državnoj administraciji. Pokrenuli smo razgovor sa socijalnim partnerima - rekao je.

Marić spuštanje deficita ispod 3 posto BDP-a smatra realnim, a što se tiče mišljenja Europske komisije, istaknuo je da treba izaći iz procedure prekomjernog deficita, odnosno iz najugroženijih skupina zemalja.

- Kulturi, znanosti i obrazovanju smanjen je proračun, no u svemu treba biti suglasje. Ovu školsku godinu osigurat ćemo sredstva za subvencionirani prijevoz učenika, a za sljedeću ćemo pripremiti model subvencioniranja prema imovinskom cenzusu - ponovio je Marić.

26. travanj 2024 16:36