Hrvatska
StoryEditor

Marić smiruje državne i javne službenike - Plaće za siječanj bit će uvećane po osnovi godina radnog staža

28. Siječanj 2016.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pozvao sindikate na još malo strpljenja oko sastanka te istaknuo da će plaće državnim i javnim službenicima za siječanj biti isplaćene sukladno odredbama zakona, što ustvari znači da će biti uvećane po osnovi ostvarenih godina radnog staža za 4, 8 i 10 posto.

- Pozivam ovim putem za još malo strpljenja za sastanak, oni sami znaju da smo tek šest dana u funkciji. Dakle to mi je jedan od prioriteta, meni i ostalim kolegama, tako da ćemo se svakako sjesti, rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade.

Vlada je na svojoj prvoj sjednici u četvrtak donijela prijedlog zakonskih izmjena kojima se uskraćuje isplata uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto. Uskrata prava na uvećanje plaće državnim i javnim službenicima bila je na snazi do 31. prosinca 2015. godine. Državni i javni službenici od 1. siječnja ove godine imali bi pravo na isplatu postotnog dodatka po osnovi ostvarenih godina radnog staža, u skladu s kolektivnim ugovorima koji se na njih primjenjuju. No, obzirom da je u prvom tromjesečju država na privremenom financiranju, a da će se rashodi za zaposlene u državnom proračunu za preostalo razdoblje 2016. godine morati planirati u iznosu manjem no što je to bilo planirano u 2015., primjenu te mjere neophodno je produžiti na ostatak godine.

Ministar financija Zdravko Marić na Vladi je upozorio da će do stupanja na snagu zakonskih izmjena, država ipak biti obvezna isplatiti povećanje plaća kako bi se izbjegle ustavne tužbe, a za to nisu previđena sredstva u privremenom financiranju. Odgovarajući na upit novinara što ako se dignu tužbe, Marić je kazao kako se nada da ih neće biti.

- Jer, ono što sam rekao i na sjednici Vlade, s tom namjerom smo išli da ćemo praktički za siječanj isplatiti plaće sukladno odredbama zakona, rekao je.

Nije želio komentirati želju većine ministara za dodatnim zapošljavanjima u njihovim resorima.

19. travanj 2024 12:29