Hrvatska
StoryEditor

Marijanu Stavljeniću otkaz zbog lažne diplome

18. Srpanj 2012.

Nadzorni odbor Hrvatskog radio Karlovca na današnjoj je izvanrednoj sjednici donio odluku o izvanrednom otkazu direktoru Marijanu Stavljeniću, a na njegovo mjesto imenovan je profesor i novinar Mladen Muić.

Razlog izvanrednog otkaza Marijanu Stavljeniću je činjenica da je njegova diploma s Fakulteta prometnih znanosti, koju je on priložio prilikom dolaska na direktorsko mjesto u HRK-u, nevjerodostojna, što je u ovom i sličnim već slučajevima tek eufemizam za krivotvorinu. Naime, nakon anonimne dojave u kojoj je sugerirano da je Stavljenićeva diploma spomenutog fakulteta lažna, Grad Karlovac, kao suvlasnik HRK-a zatražio je od Fakulteta prometnih znanosti služeno očitovanje o tome je li ta ustanova izdala diplomu Marijanu Stavljeniću, a u odgovoru zaprimljenom danas piše:

 „Diploma nije izdana od strane Fakulteta prometnih znanosti kao ustanove.“ Temeljem takvog odgovora Fakulteta, Nadzorni odbor donio je odluku o izvanrednom otkazu Marijanu Stavljeniću „zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa“. U priopćenju stručne suradnice za protokol i odnose s javnošću Grada Karlovca Andreje Barberić piše i da će protiv Marijana Stavljenića biti pokrenut postupak radi naknade počinjene štete Hrvatskom radio Karlovcu. Pokušavajući preduhitriti ovaj nečasni otkaz Stavljenić je još 6. srpnja podnio ostavku na svoj položaj, no prema tadašnjem priopćenju iz PU Karlovačke, policija je već prije toga bila započela istražne radnje u vez kaznenih djela krivotvorenja služenih isprava.

Iako, dakle, nema diplomu s Fakulteta prometnih znanosti, Marijan Stavljenić ima veze s prometom, jer je više godina, sve do Domovinskog rata, bio vozač hladnjače za razvoz mesa po mesnicama i prodavaonicama tadašnje karlovačke trgovačke kuće OTP, a uz to slovi i kao lokalna glazbena zvijezda predvodeći svoj glazbeni sastav specijaliziran za svadbe i prigodne derneke pa sve do maturijada. U mirnodopskoj izgradnji nove Hrvatske Stavljenić je dugo bio tajnih gradskog odbora HDZ-a Karlovca i kao čovjek od povjerenja Branka Vukelića, a za direktora Hrvatskog radio Karlovca imenovan je pobjedom HDZ-a na posljednjim lokalnim izborima. Čini se da se ovim slučajem Karlovac sve više profilira kao sredina u kojoj ne samo da je zapošljavanje po političkoj podobnosti formula, već se to čini na još bahatiji način, prilaganjem krivotvorina kad nema mogućnosti ishođenja valjanih dokumenata na temelju stvarne stručne spreme. Prisjetimo se, sezonu lažnih diploma otvorila je bivša pročelnica ureda župana i županijska čelnica HSP-a Bernardica Topolnjak- Halapa, a potom je na vidjelo izišlo da je i diploma s Ekonomskog fakulteta za šefa marketinga gradskoga kazališta Zorin doma Gorana Đuraševića također bila lažna. 

Božo Skoko prije dvije godine je, nakon opsežne i ne besplatne studije o brendiranju Karlovca ustanovio i sugerirao Karlovčanima da je Karlovac „grad susreta“, možda je kontinuitet u zapošljavanju na temelju krivotvorina prilika dr. Skoki da modificira svoj nalaz i izvrši „rebranding“ Karlovca. Možda uz prigodni količinski rabat.

03. svibanj 2024 13:40