Hrvatska
StoryEditor

Markota: HRT je generator i motor hrvatske medijske industrije

25. Studeni 2016.

U Opatiji su otvoreni 9. Dani elektroničkih medija, 22. dani radija, 9. dani televizija i 9. dani interneta. I ove godine u Opatiji su okupilo oko tristo sudionika, predstavnika lokalnih i nacionalnih medija, te predstavnika relevantnih institucija i organizacija.

Okupljene je ispred Ministarstva kulture pozdravio Tomislav Jelić, načelnik sektora za normativne i upravno-pravne poslove, a sudionicima su se obratili i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, Mirjana Rakić, predsjednik HURIN-a, Robert Veseljak, predsjednik NUT-a, Denis Mikolić te Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a. 9. Dani elektroničkih medija se odvijaju pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović koja je pozdravnu poruku poslala putem video linka.

Prvi panel otvoren je temom o HRT pristojbi, a na njemu je sudjelovao i v.d. ravnatelja HRT-a Blago Markota. Sudionici panela su suglasno zaključili da HRT pristojbu u ovom trenutku ne treba ukidati ili smanjivati.

„HRT je generator i motor hrvatske medijske industrije, HRT potiče razvoj medijskih i kulturnih djelatnosti, te je glavni investitor u hrvatsku kulturnu industriju. Političke poruke koje smo dobili nisu loše, pokazuju nam da moramo ući u krvotok Hrvatske televizije, izraditi strategiju, preuzeti odgovornost i krenuti u transformaciju“, poručio je v.d. ravnatelja HRT-a, Blago Markota.

, HRT potiče razvoj medijskih i kulturnih djelatnosti, te je glavni investitor u hrvatsku kulturnu industriju

Sa smanjivanjem ili ukidanjem pristojbe ne slažu se ni predstavnici lokalnih medija koji putem Agencije za elektroničke medije, odnosno Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija, od HRT pristojbe dobivaju 3 posto za sadržaje koji potiču pluralizam.

„HRT je kao javni servis od značenja za ukupnu TV djelatnost u Hrvatskoj. U namjeri da se zaštiti dio siromašnih mogli bismo dobiti nove siromašne jer ćemo morati ugasiti sadržaje koji nisu komercijalno atraktivni“, upozorio je predsjednik NUT-a, Denis Mikolić.

Predstavnici lokalnih medija ipak i dalje traže ograničavanja marketinških minuta u programu HRT-a kako bi se oglašivači vratili i na lokalne medije.

Panelom Programske osnove: Kvantitativne analize, izazovi i rješenja – analizirane su programske sheme televizija u odnosu na emitirane emisije. Navedeno je nekoliko primjera odstupanja, a povela se i rasprava o načinima sankcioniranja. Predstavnici medija upozorili su  da je dozvoljenu bazu odstupanja s 10 posto programskog sadržaja potrebno povećati na 30 posto te da bi se period analize s tjedan dana trebao produlji na najmanje mjesec dana.

Predstavnici medija upozorili su  da je dozvoljenu bazu odstupanja s 10 posto programskog sadržaja potrebno povećati na 30 posto

9. Dani elektroničkih medija se nastavljaju panelima o digitalnom radiju, budućnosti neprofitnih medija, drugoj digitalnoj dividendi. Sudionici će imati prilike izraziti i svoje mišljenje i o mogućim izmjenama Zakona o elektroničkim medijima. Agencija za elektroničke medije će predstaviti brošuru - Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija, te istraživanje o navikama gledanja televizije djece i mladih. Na panelu Djeca naši najvjerniji gledatelji sudjelovat će i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća iz Opatije.

Domaćini 9. Dana elektroničkih medija su Hrvatska udruga radija i novina - HURIN, Nacionalna udruga televizija - NUT i Agencija za elektroničke medije.

25. travanj 2024 11:42