Hrvatska
StoryEditor

Master plan nove luke Sisak vrijedan 1,43 milijuna eura

22. Studeni 2012.

Lučka uprava Sisak u sklopu IPA programa za Hrvatsku - Program regionalnog razvoja - Promet izradit će master plan nove luke Sisak, koji uključuje studiju izvodljivosti, analizu troška i koristi, studiju utjecaja na okoliš te pripremu projektne aplikacije za financiranje od strane EU fondova

Cilj projekta tehničke pomoći za izradu master plana nove luke Sisak, vrijednog 1,43 milijuna eura, je doprinijeti razvoju riječnog prometa na plovnom putu rijeke Save, navode iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Oliver Kumrić na jučerašnjoj svečanosti obilježavanja početka provedbe projekta kazao je kako je projekt važan za budući razvoj grada Siska, Sisačko-moslavačke županije te zagrebačke regije.

Nova luka Sisak biti će logistički centar lokalne i regionalne industrijske proizvodnje i trgovine te zamašnjak zapošljavanju. Riječ je o potpuno novoj lučkoj infrastrukturi čija se izgradnja predviđa u široj zoni Siska na Savi, kazao je.

Dodao je i kako su projekti unutarnjih plovnih putova ekološki prihvatljivi projekti, projekti od značaja za razvoj gospodarstva, kao i rehabilitaciju plovnog puta rijeke Save i dalje Dunava te stoga postoji potreba za sve većim udjelom ovakvih projekata u ukupnoj izgradnji prometne infrastrukture Hrvatske.

Ovaj projekt, kao i projekti čija će realizacija uslijediti u Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu, govori i važnosti razvoja unutarnjih plovnih putova u skladu sa strateškim odrednicama Hrvatske, istaknuo je Kumrić.

Projekt će, kako je kazao, pružiti poticaj daljnjem razvoju lučke infrastrukture, bit će jedna od poluga gospodarskog razvoja Hrvatske čiji značajan oslonac su i sredstva strukturnih instrumenata s kojima će Hrvatska raspolagati nakon pristupanja u EU.

Kumrić je istaknuo kako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture provodi opsežne aktivnosti u cilju kvalitetne pripreme za što bolju apsorpciju sredstava strukturnih instrumenata te je usredotočeno na pripremu strateških i programskih dokumenata, pripremu projekata, kao i na jačanje i edukaciju administrativnog kapaciteta.

27. travanj 2024 18:57