Hrvatska
StoryEditor

Mate Rimac zbog druge runde financiranja selit će sjedište tvrtke izvan Hrvatske

07. Travanj 2016.

S obzirom na nemogućnost financiranja ovakvih projekata u Hrvatskoj, istaknuo je kako bi osnivanje fonda rizičnog kapitala trebalo biti od strateškog interesa zemlje. U suprotnom će biti sve više primjera uspješnih startupova poput Farmerona i Bellabeata, koji imaju potencijal stvaranja kvalitetnih radnih mjesta i izvoza na globalno tržište, ali su morali, na traženje ulagača, osnovati tvrtke u SAD-u preko kojih ide cjelokupno poslovanje dok je u Hrvatskoj ostao samo razvoj.

Rimac automobili pripremaju se za drugu rundu financiranja, a zbog nje će, prema svemu sudeći, morati preseliti sjedište tvrtke izvan Hrvatske.

- Mi smo još hrvatska tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj na što smo ponosni i dokaz smo da se i ovdje može uspjeti. Dosad smo se uspjeli oduprijeti zahtjevima investitora, ali vjerojatno ćemo zbog druge runde financiranja, gdje će biti puno veći iznosi u pitanju, morati prihvatiti ono što žele investitori i prebaciti formalno sjedište tvrtke vani. No, to je normalna stvar  – rekao je osnivač i većinski vlasnik tvrtke Mate Rimac na otvorenju Cisco Connect konferencije u Puli.

S obzirom na nemogućnost financiranja ovakvih projekata u Hrvatskoj, istaknuo je kako bi osnivanje fonda rizičnog kapitala trebalo biti od strateškog interesa zemlje. U suprotnom će biti sve više primjera uspješnih startupova poput Farmerona i Bellabeata, koji imaju potencijal stvaranja kvalitetnih radnih mjesta i izvoza na globalno tržište, ali su morali, na traženje ulagača, osnovati tvrtke u SAD-u preko kojih ide cjelokupno poslovanje dok je u Hrvatskoj ostao samo razvoj. U prvoj rundi financiranja prije dvije godine Rimac automobili prikupili su deset milijuna eura, a sada se očekuju puno veći iznosi. Prije dvije godine zapošljavali su 20-30 ljudi, a danas se, zajedno s Greyp biciklima, bliže brojci od 200 zaposlenih.

Rimac je na Cisco Connectu predstavio početke, razvoj i strategiju svoje tvrtke i dao pogled na razvoj automobilske industrije. Budući da u Hrvatskoj nije bilo ni VC fondova niti je država (kao u slučaju Tesla Motorsa i nekih drugih) poticala proizvođače električnih automobile Rimac je morao krenuti drugim putem te sve potrebne dijelove i tehnologije razvijati “in house”. To ih je, istaknuo je Rimac,u konačnici spasilo i danas je core business Rimac automobila proizvodnja i prodaja različitih dijelova i tehnologija za električna vozila, od automobila do invalidskih kolica. Superbrzi električni automobili, prvi Concept One i nedavno predstavljeni Concept S, njihovi su flagship proizvodi i svojevrsni showroom za  R&D i tehnologije koje razvijaju. Rimac Automobili nikad neće, rekao je, raditi velike serije i konkurirati velikim proizvođačima poput Volkswagena ili BMW-a već žele biti najbolji proizvođač  sportskih automobile i postati sinonimom za sportske automobile 21. stoljeća. Planiraju nove modele automobile i cilj im je proizvoditi nekoliko stotina komada godišnje, ali glavni fokus  je na razvoju tehnologija i prodaji drugima.

- Koliko mi je poznato, mi smo najviše vertikalno integrirana kompanija u automobilskoj industriji. No, razvoj automobila je dugotrajan i kompleksan proces i zato je veća mogućnost da komercijalizacijom vlastitih tehnologija izrastemo u veliku kompaniju. To nam je strategija – rekao je Rimac.

Istaknuo je da automobilsku industriju danas karakteriziraju tri trenda: hibridizacija, elektrifikacija i novi koncepti mobilnosti, a najveće implikacije na ekonomiju, okoliš itd. očekuje od autonomnih vozila. Smatra da će ta vozila biti sigurnija, manje će opterećivati prometnice i zagađivati okoliš, omogućiti jeftiniju vožnju i pružiti mogućnost da vrijeme dok se vozimo iskoristimo za nešto drugo. Zbog svega toga, vjeruje Rimac, autonomna vozila će donijeti velike društvene promjene, posebno u velikim gradovima, kakve je u prošlom desetljeću donio pametni telefon.

S obzirom na nove trendove u automobilskoj industriji (elektični pogoni, autonomna vozila i novi modeli poslovanja)  te pretpostavku da će četiri od deset današnjih tvrtki propasti zbog disruptivnih promjena na tržištu, Rimac smatra da to otvara vrata za nove tvrtke, modele i načine razmišljanja.

- Ne možemo se natjecati u klasičnim industrijama , ali zašto ne bi probali iskoristiti  priliku da  Hrvatska postane centar kompetencija za nove tehnologije u automobilskoj industriji. Smatram da imamo potencijala za to. Ja ću, bez obzira na interes naše tvrtke, nastojati da neka ozbiljnija automobilska industrija bude u Hrvatskoj i da napravimo nešto bolje za sve nas – zaključio je Rimac svoje inspirativno predavanje.

23. travanj 2024 20:00