31. kolovoz 2015.

Matijašević: I poduzetnike treba rasteretiti od kredita u švicarcima!

lider.media
lider.media

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) danas je poslala otvorenom pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem je pohvalila inicijativu za rasterećenje građana od nepravednih kredita vezanih uz švicarski franak (CHF), ali ujedno zatražila da to rasterećenje obuhvati i pravne osobe.

U pismu navodi da, kako ne bi bilo zabune, HURS pozdravlja napore Vlade i iščekuje konačno rasterećenje građana od ovog nepravednog kreditnog jarma. "Ono što nas zabrinjava jest činjenica da bi, sudeći po najavama, konverziju kredita iz švicarskog franka u eure te otpis dijela glavnice mogle očekivati isključivo fizičke, dakle, ne i pravne osobe. To može dovesti do nezgodne i teško opravdive situacije da poduzetnik, koji posluje posredstvom obrta, ima pravo na kreditno rasterećenje, dok njegov kolega, koji se odlučio osnovati društvo s ograničenom odgovornošću to pravo neće imati", kaže se u pismu koje potpisuje predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

HURS smara kako bi takva praksa bila nepravedna, a upitna bi bila i ustavnost takvoga rješenja. "Ako su uvjeti kredita u francima bili nepravedni, a pred zakonom smo, temeljem Ustava svi jednaki, onda su uvjeti nepravedni prema svima te svakoga treba rasteretiti kreditnih obveza u jednakom omjeru", navodi se u pismu.

Pored toga, ako se sagledaju socijalni učinci ove mjere, radniku koji ima takav kredit ona će donijeti prijeko potrebno rasterećenje dijela plaće kojim neće više morati otplaćivati nepravedni kredit, no trgovačko društvo u kojem radi, bez takvog rasterećenja, možda ne bude više u stanju isplaćivati mu plaću, što mu nipošto nije u interesu.

"Bilo bi uistinu žalosno da svi napori, pregovori i svi očekivani pozitivni učinci ove inicijative padnu u drugi plan zbog parcijalnosti konačnog rješenja koja očito prijeti. Složit ćete se da bi bi, primjerice, ministru Marasu bilo teško objasniti zašto mu pola resora udovoljava uvjetima za primjenu kreditnog rasterećenja, dok druga polovica ostaje pod jarmom kredita u francima", navodi se u pismu HURS-a i zaključuje:

- Vremena za proširenje primjene ove mjere ima dovoljno, a nadaju se da će biti i sluha za njihovu inicijativu "jer kao što gospodarstvo počiva na osobnoj potrošnji radnika i građana, tako i osobna potrošnja počiva na zdravom gospodarstvu.