Hrvatska
StoryEditor

Matijašević: Jednom kad ulica skine Vladu više ništa neće biti isto

25. Travanj 2015.
Piše:
Ato Markin

[gallery columns="5" ids="227793,227794,227795,227796,227797,227798,227799"]

Došao je i taj trenutak. Narod je izašao na ulicu. U organizaciji Udruge Franak nekoliko tisuća prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske okupilo se u subotu na Trgu Franje Tuđmana te glavnom zagrebačkom ulicom Ilicom došlo na Trg bana Josipa Jelačića, ali i Pred zgradu HNB-a te Markov trg i zgradu Vlade.

Prosvjednici su na Trgu Franje Tuđmana nedvosmisleno istaknuli što žele - konverziju kredita u kune po početnom tečaju, zahtijevaju povrat svih preplaćenih sredstava, kamatu koja je vrijedila na početku otplate kredita i moratorij na sve dosadašnje blokade i ovrhe.

U Hrvatskoj je 30 tisuća siromašnih građana, 317 tisuća građana je pod nekom vrstom blokade ili ovrhe, a dosta je i onih koji rade a ne primaju plaću, rečeno je na početku prosvjeda. Upravo zbog toga su među prosvjednicima okupljenih oko Udruge Franak - nezaposleni, branitelji, umirovljenici, blokirani te dužnici u drugim valutama. Podršku prosvjedu pružile su brojne druge organizacije, poput udruga Blokirani i Pokrenimo Hrvatsku, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nekoliko sindikata, stranke Živi zid, branitelja...

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je s prosvjeda u organizaciji Udruge Franak da monetarna, izvršna i zakonodavna vlast snose odgovornost za sve što se događa u zemlji te da su banke zločeste onoliko koliko im to dopuste vlasti zemalja u kojima djeluju.

- Veže li primjerice Norveška svoje kredite za CHF ili dolar, ne veže ih za svoju krunu, kao i Švedska za svoju. Veže li ih Švicarska za euro ili funtu ili za svoju valutu. Zbog čega mi onda ne bi svoje kredite vezali uz svoju kunu, poručio je Sever i dodao: - Bankari dobro žive, ali preko leđa građana, gospodarstva i vlastitih radnika.

- Ovo je početak građanskog neposluha, jer kad jednom ulica skine Vladu nikad više ništa neće biti isto - poručio je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

- U šest godina koliko se rasipa gospodarstvo ostali smo bez 200 tisuća radnih mjesta, 17 posto je pala industrijska proizvodnja, a 20 posto osobna potrošnja. Istovremeno banke imaju 20 milijardi kuna profita. U siječnju 2011. dali smo zahtjev za ocjenom ustavnosti valutne klauzule o čemu se Ustavni sud nije do danas očitovao, to je jedan od razloga zašto tražimo ukidanje takvog Ustavnog suda koji donosi odluke u korist onih koji upravljaju državom, a to su banke. Trebamo pravednost, ne da nam netko poklanja novac nego da nas nitko ne krade, tražimo ukidanje valutne klauzule i tretman kakav imaju građani država iz kojih te banke dolaze. Teret rješavanja problema trebale bi snositi banke i nitko drugi. Ne pada nam napamet da pristanemo da se jedna lipa iz proračuna na to potroši - kazao je Matijašević.

Prosvjednici koji su došli iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Slatine, Nove Gradiške, BiH, Slovenije, Srbije... osim već spomenutih zahtijeva traže i ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

I dok se prosvjeduje u Zagrebu, premijer Zoran Milanović je na konvenciji SDP-a Krapinsko-zagorske županije održanoj u općini Jesenje. Premijer je komentirao događaj u Zagrebu poručivši da je njegova vlada najbolja hrvatska vlada od početka 90-ih te ustvrdivši da se "zbog vlada iz devedesetih mijenjao Ustav kako bi se poništila privatizacijska pljačka".

- Koja je to Vlada bila bolja od naše? Jesu li bile bolje Vlade iz 90-ih, radi kojih smo morali mijenjati Ustav da bismo sankcionirali privatizacijsku pljačku? Jesu li bolji od nas ovi koji su bili zadnjih osam godina na vlasti i napravili, svi znamo već što?, zapitao je Milanović.

24. travanj 2024 00:48