Hrvatska
StoryEditor

Menadžerima su blizina posla, škole i vrtića glavni aduti pri odabiru lokacije stanovanja

13. Lipanj 2015.

Menadžeri najčešće biraju mirne četvrti u sjevernom dijelu Zagreba, ali mlađi će izabrati četvrti i objekte okružene svim potrebnim sadržajima, posebno za djecu, poput Jaruna i Maksimira. Nova je menadžerska meka i novi poslovni centar Zagreba na Radničkoj cesti. Stranci su zainteresirani gotovo isključivo za najam...

O tome smo pisali u najavi novog broja Lidera, a u tjedniku možete i više o tome pročitati. Ovdje ćemo, pak, otkriti koje su najskuplje lokacije koje menadžeri odabiru za život.

Direktor Opereta nekretnina Borislav Vujović izdvaja najskuplje lokacije: strogi centar grada, Šalata, Medveščak, Tuškanac, Pantovčak, uz njih Vrbani III i Radnička ulica. Ona je, možda, u samom vrhu za prosječne stanove jer je poslovno srce Zagreba.

– Menadžeri biraju blizinu posla kao glavni faktor, eventualno blizinu međunarodnih škola ili vrtića pri odabiru lokacije za stanovanje. Obični ljudi razmišljaju o svojim navikama, slobodnom vremenu, blizini prijatelja i rodbine. To je razlog zbog kojega su stanovi u blizini Radničke apsolutni hit za najam i iznajmljuju se za cijenu višu od prosječne – objašnjava Vujović.

Prosječne površine, od 40 do 80 ‘kvadrata‘, zapravo su najskuplje za najam – od 10 i 12,5 eura po četvornome metru. Govorimo, doduše, o dobro uređenim, kvalitetnim stanovima. Najjeftiniji su pak rubni dijelovi grada i prigradska naselja: Špansko, Podused, Gajnice, Dubrava, Novi Zagreb, podsljemenska zona.

Postoje razlike između velikog i manjeg stana, no može se reći da je prosječna cijena najma po ‘kvadratu‘ od pet eura pa naviše. No ima iznimaka. Primjerice, Lanište dobro kotira, Središće ima malo više cijene od prosjeka, ali i Kajzerica. Riječ je, naime, o kvartovima koji imaju novije zgrade, dobru prometnu povezanost, blizinu raznih sadržaja (jezero i park Bundek, primjerice) te dobru povezanost s centrom.

Kad je riječ o kupnji, Vujović napominje da i tu postoji diferencijacija cijena na nekoj lokaciji, zato, primjerice, stan u ‘limenci‘ u Zapruđu stoji 900 eura po četvornome metru, a u susjednom Središću novogradnja prolazi za 2000 eura po četvornome metru. Napominje i da se novogradnje u centru mogu prodati i za 4000 eura po metru četvornome metru, ali stari stanovi na Zelenom valu u lošem stanju postižu cijenu od oko 1200 eura po četvornome metru.

Što je s drugim gradovima?

Menadžerska karta Hrvatske ne otkriva rezidencijalne zone u drugim gradovima. Glavni su menadžeri u gotovo svim većim središtima raštrkani po svim dijelovima grada. Iznimka je Velika Gorica, gdje osmero od devet predsjednika uprava živi u Kurilovcu. Omiljeni dijelovi u većim gradovima mogu se izdvojiti tek kad se direktorima i predsjednicima uprava doda ‘drugi ešalon‘ – članovi uprava te predsjednici i članovi nadzornih odbora. Od 133 menadžera u Splitu najviše ih živi u predjelu Smrdečac – 18, 17 ih je na Poljudu i 16 na Križinama. U Rijeci pak, prema istom kriteriju, od 83 menadžera deset ih živi na Kozali i isto toliko na Krimeji.

Ovdje možete vidjeti interaktivnu kartu lokacija na kojoj žive hrvatski menadžeri.

25. travanj 2024 12:29