Hrvatska
StoryEditor

Migrantska kriza pokazala nespremnost vlasti

21. Rujan 2015.

Hrvatska je prošli tjedan ponovo uletjela nespremno u vrtlog događaja. Migrantska kriza u Hrvatskoj još jednom je sve ogoljela i u par dana brzinski pokazala temeljno nesnalaženje vlasti.

Po tko zna koji put izostalo je osnovno političko djelovanje - predviđanje i promišljanje događaja kako bi se zaštitili nacionalni interesi. Vlast se tobože snalazi, ono što čine navodno je ionako planirano, ali na žalost svi itekako vidimo da ih je stvarnost zatekla. Stvarnost ih je snašla usred bitke za nove položaje u predstojećim izborima, no i dalje kada god mogu u migrantskoj krizi prozovu ili se slikovito izrugaju svakome tko se ne slaže s njihovim rješenjima. Je li doista potrebno prozivati političke suparnike i Mađare, umjesto da se još mjesecima prije zatražila pomoć od Europe i stvaranje zajedničke politike za rješavanje migrantske krize?  

Stalno se u medijima ističe kako je potrebna humanost i razumijevanje za nesretne ljude. Stvarno nije jasno zbog čega je pretpostavljeno da bi se Hrvati ponašali drugačije osim humano (naravno incidenti su uvijek mogući, ali to su incidenti). Također, još u ljeto dok se govorilo da će Hrvatska zbrinuti samo petstotinjak ljudi, u jednoj radijskoj emisiji nekoliko zabrinutih građana se usudilo posumnjati da su rijeke ljudi koji su se kretale prema Europi bezopasne po ekonomski i politički život Hrvatske. Građani su bili stvarno samo zabrinuti, ali predstavnica vlasti u toj emisiji odmah je nazvala takva mišljenja ksenofobnim i rasističkim. Ta prozivanja postoje i sada. Da bi se među migrante mogli uvući i teroristi takozvane Islamske države ne smije se niti pomisliti. Ili upozoriti na ulogu Francuza, Engleza i Amerikanca u Arapskom proljeću te kolonijalne i imperijalne politike u prošlosti (i u sadašnjosti?). Veliki sada šute i gledaju kako se države južne i istočne Europe bore s najezdom migranata iako nisu luk jele, ni mirisale.     

Kako se približavaju izbori rješava se slučaj švicarac. Udruga Franak zadovoljna je izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju koji predviđa pretvaranje kredita iz švicarskih franaka u eure. Usprkos jedinstvu oporbe i vlasti u izglasavanju dopuna zakona repovi koji ostaju su uobičajeni za sadašnju Vladu – prepucavanje s guvernerom Hrvatske narodne banke, bankama, Bruxellesom…

Na novoj zagrebačkoj tržnici od prošlog tjedna smještenoj u City Centeru One West Jankomir moći će se kupiti domaći proizvodi 20 proizvođača. City Plac će biti otvoren do 21 sat što svakako ide na ruku onima koji zbog posla ne mogu ujutro i prijepodne krstariti tržnicama u potrazi za zdravim namirnicama.

U sklopu, pak, programa ‘StartCo – realiziraj vlastitu poduzetničku ideju‘ mlade tvrtke mogu dobiti osam tisuća kuna za nabavu informatičke opreme i izradu internetske stranice kako bi lakše pokrenule posao. Nije puno, no veseli čovjeka.

20. travanj 2024 06:26