Hrvatska
StoryEditor

Mikropoduzetnicima dodijeljeno 7,2 milijuna kuna

26. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Kroz poticajne mjere Poduzetničkog impulsa Ministarstva poduzetništva i obrta, hrvatskim mikropoduzetnicima u prvoj polovici godine dodijeljeno je 7,2 milijuna kuna.

Za sredstva iz mjera A1 – poticanje mikropoduzetnika, dakle onih sa manje od 10 zaposlenih javilo se čak 690 zainteresiranih, od čega je u procesu evaluacije još 417 prijava, dok je 40 poduzetnika danas dobilo svoj novac.

Dodijeljenih potpora ove godine je nešto manje, no one dolaze u višem apsolutnom iznosu. Tako je najniža dodijeljena potpora iznosila 31.000 kuna, dok je velik broj poduzetnika razveselio maksimalan poticaj od četvrt milijuna kuna. Prosječan iznos dodijeljene potpore iznosi 181.000 kuna. Novac koji je dodijelilo Ministarstvo poduzetništva i obrta trebalo bi se stvoriti čak 300 novih radnim mjesta, rekao je ministar Gordan Maras.

Mirjana Brlečić, direktorica kompanije Priroda liječi autorica je programa koji je prošao evaluaciju ministarstva te joj je dodijeljena potpora u iznosu od 250.000 kuna. Tim novcem, Brlečić će nabaviti stroj za punjenje i varenje tuba, razviti nove proizvode i provesti stručno osposobljavanje svojih djelatnika.

-Svi znamo koliko je teško biti poduzetnik zato nam je drago, kad netko poput ministarstva prepozna naš rad i doprinese razvoju tvrtke – poručila je Brlečić.

Osim predstavljanja mjera, na konferenciji za novinare predstavljeni su i rezultati poslovanja malih poduzetnika u prošloj godini. Brojke ohrabruju – hrvatsko malo gospodarstvo lani je povećalo zapošljavanje za 1,2 posto te je stvorilo 6369 radnih mjesta, pri čemu mikro poduzeća bilježe rast zaposlenosti od 17 posto.

Isto tako, malo gospodarstvo ostvarilo je 11 posto veće prihode od izvoza koji su iznosili 98 milijardi kuna, pri čemu opet prednjači mikro-gospodarstvo sa rastom od 47 posto. Ukupni prihodi malog gospodarstva lani su iznosili 311 milijardi kuna ili 1,4 posto više nego u 2011. godini.

20. travanj 2024 11:29