Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Financiranje iz europskih fondova za nas je ne najjeftinije nego besplatno

10. Travanj 2015.

Premijer Zoran Milanović u petak je obišao splitsku trajektnu luku u kojoj traju radovi vrijedni 7,1 milijun kuna koji bi trebali biti gotovi do kraja godine kada će ta luka postati funkcionalnija za domaći i međunarodni promet, a rekonstruirana rampa trebala bi omogućiti još gušći promet u ionako najprometnijoj državnoj luci.

Kratko se obrativši novinarima premijer Milanović je rekao kako će se ubuduće takvi projekti plaćati iz europskih fondova. Istaknuo je kako će na rekonstruiranoj rampi moći pristajati najveći brodovi. "Ovo je dobra stvar za Split koji je putnički najjača hrvatska luka sa 4,5 milijuna putnika i 700.000 automobila godišnje. Ovo je i za Hrvatsku i našu stranu Jadrana velika stvar", kratko je novinarima komentirao premijer Milanović.

Novinari su ga pitali zbog čega se to nije financiralo iz EU fondova, na što je odgovorio da je to zbog toga jer je projekt započeo ranije, te dodao da će ubuduće sve biti financirano iz fondova.

"Stalno naglašavam da idemo prema zadnjim projektima koji nisu financirani iz EU fondova, ali je ubuduće cilj da sve što je moguće bude financirano iz tih fondova. Prije neki dan sam, primjerice, na Rabu otvarao pročistač kojeg su cijelog financirale Hrvatske vode. Sutra idemo u Poreč, bili smo i u Čakovcu, Vukovar, Osijek, sve su to projekti od 40 do 60 milijuna eura važni za cijeli taj kraj i sve je financirano iz europskih fondova. To je za nas ne najjeftinije nego besplatno", kazao je Milanović.

Investitor radova u trajektnoj luci je Lučka uprava Split. Osim rampe, koja će se proširiti na 30,55 metara i platoa koji će biti velik 358 kvadrata, u tijeku su i radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na vezu broj 27. Sanirat će se i postojeća javna rasvjeta, kao i srediti priključak postojećih objekata na lukobranu na kanalizacijski kolektor.

25. travanj 2024 13:59