Hrvatska
StoryEditor

Milanović: HNB nastavlja istim smjerom s novim čovjekom

05. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Premijer Zoran Milanović za Media servis govorio je o odlasku Željak Rohatinskog s mjesta guvernera Hrvatske narodne banke te imenovanju njegova dosadašnjeg zamjenika Borisa Vujčića na tu poziciju.

- Neću prepričavati razgovore koje sam vodio s gospodinom Rohatinskim. Mogu samo vjerovati da će mi ljudi vjerovati. Guverner nije smijenjen. Radi se o strateškoj odluci tko će u sljedećih šest godina voditi HNB kao važnu, neovisnu i zakonom reguliranu instituciju. To je važna odluka. S guvernerom sam razgovarao bezbroj puta - i uživo, i telefonski, i na ručku, i kada smo bili u oporbi. Bio je to razgovor u kojem slušate drugu stranu i morate donijeti odluku tko će voditi HNB u sljedećih 6 godina - rekao je Milanović te dodao kako je guverner nekoliko puta, preko medija, najavio da odlazi.

Milanović je također pojasnio kako je Rohatinskov posao odgovoran, kako ga je on dobro radio, no kako je 12 godina dug period. Nakon konzultacija s ljudima u Vladi koji su iz tog područja zaključeno je, rekao je Milanović, da je najčistije rješenje odabir novog guvernera - njegovog zamjenika Borisa Vujčića, koji kako je rekao premijer, ima besprijekornu biografiju i koji mu je bio lojalan zamjenik.

- S obzirom na najave o njegovu odlasku mislili smo da je to normalno. Bio sam sklon opciji da Rohatinski bude guvere još dvije godine, no to nije zakonski čisto rješenje, a ni on nije bio tome sklon. Ovo nam se učinilo kao najbolje rješenje. O detaljima razgovora neču govoriti. No, mislim da se s naše strane to nije moglo korektnije napraviti. Nije riječ o smjeni, ne želim da se to zloupotrebljava. Računam i na dobru vjeru Rohatinskog. No, neću se nikome opravdavati - poručio je premijer.Izjavio je kako je razočaran načinom na koji je guverner objavio da odlazi jer se ‘to tako ne radi‘. Dodao je da su se trebali naći na ručku ovaj tjedan te da on želi s ljudima razgovarati, a ne prvo obavjestiti medije. No, kaže kako je zadovoljan načinom na koji je Rohatinski vodio HNB.

- HNB ostaje u najboljim rukama i koliko je meni poznato nastavit će voditi istu politiku. HNB nema dijapazon mjera i odgovornosti kao vlada, ali tamo gdje ga ima radi se o vrlo važnim mehanizmima i odlukama koje mogu imati stabilizirajući i destabilizirajući učinak. Kad uđemo u EU i eurozonu, onda će ingerencije HNB biti još manje- to je relanost - rekao je premijer Milanović dodavši da ne planiraju mijenjati Zakon o HNB-u. Zadatak HNB-a, drži Milanović, mora biti stabilnost cijena, a gospodarski rast je posao Vlade. Na pitanje treba li HNB promijeniti politiku prema poslovnim bankama i stimulirati ih da ulažu više u privatni sektori, Milanović je rekao kako HNB ne može puno više od ovoga što je do sada radila.

- HNB nastavlja istim smjerom s novim čovjekom - rekao je. Kada je riječ o daljnoj suradnji s Rohatinskim, Milanović je na pitanje vidi li ga kao aktivnog suradnika Vlade na nekoj drugoj poziciji odgovorio: Radi se o čovjeku s velikim iskustvom koji je sam najavio da ide u privatni sektor zarađivati novac. Takvog suradnika bi svatko volio imati, no nisam sigurun da mu u ovom trenutku mogu bilo što relavatno ponuditi - zaključio je Milanović.

25. travanj 2024 01:33