Hrvatska
StoryEditor

Milanović i Grčić najavili reforme i 2000 otkaza u državnim poduzećima

29. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Vlada je danas u ‘Kockici‘ organizirala konferenciju o poslovanju, restrukturiranju i ulaganju u javna poduzeća. U uvodnim govorima premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Branko Grčić najavili su daljnja otpuštanja i racionalizaciju poslovanja.

Na cjelodnevnoj konferenciji čelnici javnih poduzeća iznijet će planove za ovu godinu, te kako planiraju svoje poslovanje. Taj dio zatvoren je za javnost, a u uvodu novinarima i predstavnicima ministarstava i poduzeća obratili su premijer Zoran Milanović i potpredsjenik Branko Grčić koji su zajedno upozorili da popuštanja za čelnike više nema i da se traži realizacija planova i restrukturiranja.

- Nismo ni prva ni zadnja zemlja Europske unije koja ulazi u proceduru prekomjernog deficita, ali moramo svesti naš dug i deficit na europske norme. Prilagodbe moraju biti na prihodnoj, ali puno više na rashodnoj strani proračuna. To je pokazalo iskustvo zemalja iz regije da bez sređivanja rashoda nema oporavka – istaknuo je Milanović.

Naglasak je opet stavljen na investicije javnog sektora jer bez njih nema oporavka, a dodao je da bez povećanja prozivodnje i zaposlenosti ova borba je besmislena. Proces svođenja u konvergencijske kriterije za uvođenje Eura ide mukotrpno što se vidi na slučajevima zemalja koje su uvele Euro. Osvrnuo se i na vođenje državnih poduzeća i uputio poruku vodećim čelnicima državnih poduzeća da više nisu sigurni u svoje pozicije, te da ukoliko izostanu rezultati mogu biti smijenjeni.

- Nema više tolerancije i odstupanja od ciljeva i planova restrukturiranja. Povećanje efikasnosti investicija je također važno. Ovi planovi nisu nerealni, ali će biti teško. Više nemamo pravo čekati da se nešto dogodi, već moramo preuzeti stvari u svoje ruke – rekao je Milanović.

Istaknuo je da se javna poduzeća više neće koristiti kao kasice prasice ze stranke ili osobne interese. 

- Tako više ne ide. U periodu od 2011. godine do 2013. godine ulaganje po zaposleniku je bilo 478 tisuća, a u peridou od 2012. do 2014. godine bit će 628 tisuća. To je pomak, ali nije dovoljno. Ove godine očekujemo još više investicija i morate znati da ste pod većim pritiskom javnosti  – dodao je.

Poručio je da povlačenje poteza u javnim tvrtkama iz oportunizma nije prihvatljivo, a i da mu je neprihvatljivo mu je da se poduzeća dalje zadužuju bez investicija. To je politika koja nam više ne treba ako je ikad trebala rekao je i osvrnuo se na slučaj pomoćnik ministra finacija Branka Šegona. Takva nam politika više ne treba, ako nam je ikada i trebala

- Ako obitelj posluje s nekom firmom koja je u vlasništvu države neka se unaprijed javi Povjerenstvu za sukob interesa. Ja i moji suradnici se ne želimo poslije baviti tjednima s problemima za koje osobno ne znamo, a koji nas politički opterećuju i koji su u sivoj zoni. Koji možda uopće nisu kažnjivi, a za mene predstavljaju problem. Moj posao ili naš posao, nije da se bavimo samo medijima nego da radimo što trebamo. Nadam se da je ova poruka bila vrlo jasna, ne možemo sve stvari propisati, ali u primjeni općih načela ćemo biti strogi – zaključio je izlaganje Milanović.

Fotogaleriju sa Vladine konferencije možete pogledati OVDJE

Prezentaciju o očekivanjima održao je potrpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je istaknuo da se trend mijenja, te da je sve više firmi dobitaša. Analzirirano je 20 najvećih poduzeća od državnog interesa.

Grčić je istaknuo da će se nastaviti smanjenje broja zaposlenih u državnim poduzećima i očekuje se da će do kraja ove godine biti ih 49 tisuća, što znači smanjenje za više od 2000 djelatnika.

- U 2013. godini prihodi rastu za 3,1 posto, a rashodi padaju. Dobit je porasla sa 670 milijuna kuna na 1,5 milijardi u 2013. godini, dok je gubitak pao s 1,5 milijardi na 670 millijuna kuna. Broj zaposlenih u 20 društava je s 55 tisuća paou 2011. godini pao na 51 tisuću u 2013. godini, a plan je za 2014. godinu smanjiti na 49 tisuća – istaknuo je Grčić i dodao je da su investicije u fokusu sada kada privatni sektor ima problema.

- Od početka je bila naša poltika da manjak privatnih investicija moramo kompenzirati s javnim investicijama. U 2012. godini je bilo 9,2 milijarde investicija, prošle godine slično, a ove očekujemo rast na 12,4 milijardi. Imamo poteškoća, ali s povećanjem novaca iz EU fondova bit će nam lakše doći do sredstava – istaknuo je Grčić.

Najavio je da će na kraju svakog kvartala ispitivati rezultate se više ne bi događalo da se tri četvrtine prometa ostvaruje u zadnjem kvartalu kakav je slučaj ove godine. Očekuje ubrzano restrukturiranje, a svima je poručio da zapošljavaju stručne kadrove a ne podobne i po stranačkom ključu.

Potvrdio je i riječi premijera da će smijeniti se svatko tko ne ispuni plan.

Također očekuje od dosljednu provedbu investicijskih planova, te jačanje odgovornosti managmenta. Nakon uvodnih govora konfrencija je zatvorena za javnost, a na panelima će se izlagati planovi društava, a o osnvonim stvarima izvijesti će se na konferenciji za novinar po završetku.

24. travanj 2024 04:52