Hrvatska
StoryEditor

Milanović i Karamarko bez dovoljne podrške. Drugi krug konzultacija Grabar-Kitarović 7. prosinca

26. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u četvrtak navečer da će prvu sjednicu 8. saziva Hrvatskoga sabora sazvati za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje Vlade za 7. prosinca, izrazivši pritom zabrinutost činjenicom da su neki od izabranih zastupnika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama, te pozvavši sve političke aktere na punu odgovornost.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je održala, pokazalo se, prvi krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate na parlamentarnim izborima te s manjinskim zastupnicima.  Nakon završenih konzultacija pokazalo se kako niti Zoran Milanović ni Tomislav Karamarko nemaju potporu dovoljno zastupnika za mandat.

- Završila sam prvi krug konzultacija sa saborskim zastupnicima koej su pokazale kako trenutno nitko ne raspolaže dovoljnom potporom zastupnika za imenovanje mandatara. Drugi krug konzultacija će se održati 7. prosinca 2015. godine. Odlučila sam da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca. Nema potrebe za odugovlačenjem. Neka se Sabor konstituira i počne s radom, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Osvrnula se i na političke pritiske na neke zastupnike ne bi li dali potporu nekom od kandidata za mandatara.

- U cilju potpune transparentnosti, s hrvatskom javnosti želim podijeliti zabrinutost s činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim, tako i institucionalnim, rekla je te pozvala sve aktere u ovom političkom procesu na punu odgovornost.

Prije obraćanja javnosti kod predsjednice su na konzultacijama bili predstavnici parlamntarnih stranaka te se izjasnili kome (ne)daju potporu u za sastavljanje vlade.

Predsjednik SDP-a i čelnik koalicije "Hrvatska raste", Zoran Milanović u četvrtak je nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku izjavio da kao kandidat za mandatara Vlade ima nedovoljnih 66 potpisa potpore, te će stoga nastaviti razgovore s Mostom nezavisnih lista, kojem je poručio – "ne trebate se priklanjati, uključite se". Uz Milanovića, na Pantovčak su došli i predsjednica HNS-a Vesna Pusić, čelnica Laburista Nansi Tireli te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

- Sve je jasno za sada, ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa a to nije dovoljno. 

Mandataru je potrebna potpora natpolovične većine izabranih saborskih zastupnika, odnosno 76 potpisa te Milanoviću treba još 10 potpisa. Vjeruje da će u tom smislu razgovori s Mostom dobro završiti. 

- Mi bismo htjeli cijeli Most i to sam rekao u izbornoj večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske, rekao je Milanović, potvrdivši da bi Most bio dio Vlade ako on bude premijer.

- Ne trebate se priklanjati, uključite se, poručio je Mostu.

Milanović se pritom osvrnuo i na pitanje manjinskih zastupnika, odnosno činjenicu da Mirko Rašković iz SDSS-a nije dao potporu njegovoj koaliciji te naglasio da on ni na koga nije vršio pritisak. Rašković je nakon razgovora s predsjednicom Republike novinarima potvrdio da je na njega vršen pritisak unutar SDSS-a kako bi dao potporu za mandatara.

- Gospodin Rašković je član SDSS-a, na kraju krajeva mandat je njegov i on će objasniti sebi i javnosti, ako to želi, o kakvim je pritiscima riječ. Od mene sigurno nije bilo pritisaka. Ne poznamo se.

Suprotno Raškoviću, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom Republike, da je SDSS jedinstven i u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara, upozorivši da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora.

- Vjerujem da bi kroz desetak dana mogli završiti pregovore. Svaki dan otežava našu situaciju. Moramo imati čvrstu vladu s programima što mi i imamo. Nema nikakvog pridobivanja Mosta. Mi smo postupili vrlo otvoreno i principijelno, prezentirali smo naše programe, rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon konzultacija s predsjednicom te na upit koliko potpisa imaju kazao:

- Bit će ih dovoljno, neće nem biti potrebni svi potpisi zastupnika Mosta. Očekujemo s njima dogovor i s njima ćemo imati puno, puno više od 76, rekao je Karamarko. 

Most nezavisnih lista izvijestio je u četvrtak na konzultacijama predsjednicu Grabar-Kitarović kako u sadašnjem trenutku ne daju potporu za sastavljanje vlade niti jednoj koaliciji -  ni HDZ-ovoj Domoljubnoj niti SDP-ovoj Hrvatska raste, izjavio je na Pantovčaku čelnik Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov. Isto su poručili i HDSSB i Živi zid koji, također, nisu dali potporu niti jednoj koaliciji.

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je pak, nakon konzultacija, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću. Ipak, kako sada stvari stoje izostao je potpis Mirka Raškovića (SDSS).

Narodna stranka - reformista za mandatara je podržala  Zorana Milanovića, izvijestio je Radimir Čačić.

25. travanj 2024 16:52